Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Симовић о ИПА пројекту јачања капацитета у области вода: Важан искорак у области управљања водним ресурсима

Објављено: 21.03.2018. 17:14 Аутор: МПРР
MPRR

Пројекат „Јачање капацитета за имплементацију Оквирне директиве о водама у Црној Гори“, који је у сусрет 22. марту - Свјетском дану вода представљен данас у Подгорици, како је оцијенио потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја мр Милутин Симовић, представља важан искорак у области управљања водним ресурсима у Црној Гори.

Ријеч је о пројекту који је подржан кроз ИПА 2014 претприступна средства за животну средину, у износу од 1,9 милиона еура, који спроводе Министарство пољопривреде у сарадњи са Европском комисијом.

Потпредсједник Симовић је казао да ће се реализацијом пројекта унаприједити стандарди квалитета вода, побољшати тренутно стање информисаности о водним ресурсима и дефинисати модели за одрживо управљање водама у складу са стандардима Европске Уније.

Симовић је казао да заштита вода и управљање водним ресурсима представљају глобални изазов, јер је вода у 21. вијеку постала најзначајнији стратешки природни ресурс и значајан услов за развој сваког друштва. 

Потпредсједник Владе подсјетио је на забрињавајуће податке у области вода на глобалном нивоу, указујући на важност  очувања тог ресурса у Црној Гори која по водном богатству, у односу на површину, спада у водом најбогатија подручја на свијету. Симовић је поручио да водни потенцијал представља један од значајних развојних потенцијала Црне Горе.

Црна Гора је, како је истакао, направила значајан корак у усклађивању са законодавством ЕУ у области квалитета вода, прије свега са Оквирном директивом о водама.

Пројектом који је усмјерен на јачање капацитета за имплементацију ове директиве предвиђено је, како је казао, низ значајних активности.

„Један од највећих изазова у области управљања водама, као најзначајнијем и најобухватнијем дијелу поглавља 27 – Животна средина, је припрема планова управљања ријечним сливовима. Овим пројектом, до средине 2020. године имаћемо спремне планове управљања Јадранским и Дунавским ријечним сливом, чиме ћемо  испунити ово мјерило у претприступним преговорима. Планови управљања ријечним сливовима ће, након усвајања од стране ЕК, бити основни документи у Црној Гори према којима ће се управљати водним ресурсима, са циљем њиховог очувања“, казао је Симовић.

MPRRMPRR

Он је навео да ће у циљу унапређења праћења квантитета површинских вода Хидрометеоролошки завод добити 10 нових софистицираних хидролошких станица за мјерење површинских вода и да ће бити унапређено 17 постојећих станица.

У области мониторинга подземних вода, планирано је успостављање нових 65 мјерних станица. „Показала се и неопходност припреме пројекта истражних хидрогеолошких радова, у циљу утврђивања нивоа подземних вода и њихове повезаности са површинским, као и у коначном успостављања осматрачких станица“, појаснио је Симовић, наводећи да су неке од планираних локација за извођење истражног бушења Ријечане у Никшићу (Бањани), Радовче, слив Цијевне, Вучји Студенац у Даниловграду, Чево и многе друге локације које ће бити разрађене Пројектом.

Симовић је истакао да ће Програм хидрогеолошких истраживања, који се по први пут ради на овом нивоу у Црној Гори, имати вишеструке користи, јер ће се успоставити нова мониторинг мрежа подземних вода, континуирано осматрање нивоа и квалитета подземних вода. Извешће се и истражно бушење, чиме ће се испитати постојање подземних вода, што ће вишеструко олакшати будућа истраживања за потребе коришћења вода у сврху водоснабдијевања, наводњавања и других. „Такође, утврдиће се могућност и предложити будуће коришћење вода у складу са циљевима Директиве „очувања доброг статуса вода“ (флаширање, водоснабдијевање, наводњавање и друге потребе)“, саопштио је Симовић.

Он је додао и да је завршна компонента пројекта израда Водног Информационог Система, који ће представљати базу података о водним ресурсима.

Шеф Сектора за сарадњу Делегације ЕУ у Подгорици Херман Шпиц казао је да је најбољи модел за јединствени систем управљања водама - управљање према ријечним сливовима, односно природним географским и хидролошким јединицама, а не према административним или политичким границама.

Шпиц је појаснио да је циљ Оквирне директиве о водама да координира примјену свих прописа који се односе на управљање водама како би се испунили циљеви квалитета Европске уније. “Имплементација Оквирне директиве поставља низ заједничких техничких изазова за земље чланице ЕУ, ЕК, земље кандидате, као и заинтересоване стране и НВО. Поред тога, оба ријечна слива у Црној Гори су међународна и самим тим заједничко разумијевање и приступ је од кључног значаја за успјешну и ефикасну имплементацију Директиве у Црној Гори”, поручио је Шпиц.

Имплементација пројекта тече планираном динамиком и очекује се да буде реализован до марта 2020. године.


ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?