Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

САОПШТЕЊЕ: Представници Министарства рада и социјалног старања у Студијској посјети Македонији и Холандији, на тему “Размјена искустава и добре праксе у области заштите и здравља на раду у ЕУ компанијама”

Објављено: 23.03.2018. 19:04 Аутор: мрсс
У периоду од 11.03. до 17.03.2018. године, секретар Министарства рада и социјалног старања Елмедин Ровчанин, начелница Дирекције за послове заштите и здравља на раду Данијела Шуковић и самостална савјетница у Дирекцији за послове заштите и здравља на раду Јована Бошковић, присуствовали су низу састанака кроз Студијску посјету Македонији и Холандији, на позив БАЛцанОСХ мреже.

Циљ поменуте студијске посјете огледао се у размјени добре праксе, информација и искустава везаних за област заштите и здравља на раду и њене визије која се огледа у томе да је потребно осигурати развој превенције и унапрјеђивања заштите и здравља на раду због безбједних и здравих радних мјеста, која ће створити адекватне услове за рад како запосленим тако и послодавцима, расту продуктивности, конкурентности и привредном развоју. Одржан је састанак са гдин – ом Дарком Доцхински, начелником у Министарство за труд и социјална политика Македоније, на ком је договорена будућа сарадњу у јачању стања из области дјеловања заштите и здравља на раду, кроз низ заједничких активности, ( израда акта о процјени ризика, улога ккординатора за заштиту и здравља на раду, израда Плана мјера заштите и здравља на раду), чија се реализација очекује у скорије вријеме. Такође, одржан је састанак са гдин - ом Миланом Петковски, предсједником Македонског удружења заштите на раду и Фоцал Поинт Манагер фор Мацедониа у Еврпској агенцији за заштиту и здравље на раду, са којим смо говорили на тему активности које се тичу промовисања кампање Европске агенције за заштиту и здравље на раду Хеалтхy Wоркплацес МАНАГЕ ДАНГЕРОУС СУБСТАНЦЕС 2018-19.

                                                               mrss

Организована је посјета независном истраживачком институту ТНО у Холандији, који се поред низа активности бави и питањима заштите и здравља на раду, те заступају већину послова из ове области у име своје државе. На презентацији коју су припремили за нас приказали су најважније пројекте које тренутно спроводе а тичу се заштите и здравља на раду, базу података о повредама на раду, професионалних болести и болести у вези са радом, актвиности поводом предстојеће кампање коју спроводи Европска агенција за заштиту и здравље на раду. <Прилог>

Осим размјене искустава и добре праксе из области заштите и здравља на раду, на поменутим састанцима, велика пажња била је посвећена промоцији културе превенције и примјера добре праксе у области заштите и здравља на раду на свим нивоима организовања послодавца, запослених, и државе као цјелине, чему Црна Гора успостављајући нове развојне циљеве у оквиру заштите и здравља запослених у радној и социјалној средини, на провјереним искуствима и достигнућима упоредног законодавства, у будућем периоду тежи.



mrss



ПР служба Министарства рада и социјалног старања



Да ли вам је садржај ове странице био од користи?