Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Робна размјена између Црне Горе и Турске све већа

Објављено: 30.03.2018. 19:23 Аутор: Министарство економије
Робна размјена између Црне Горе и Републике Турске биљежи константни раст, што показује податак да је од 2014. године она повећана са 39 милиона еура на преко 93 милиона еура у 2017. години, а план Турске је да у сљедећих пет година робна размјена буде и до 250 милиона еура.

То је закључено на састанку министарке економије Драгице Секулић са представницима Одбора за инострано-економске односе Турске (ДЕИК), који су разговарали о наставку и интензивирању економских и дипломатских односа и привредне сарадње, као и сарадње у области енергетике, туризма и пољопривреде.

„Број турских компанија у Црној Гори је све већи и њихов укупни ефекат на раст црногорске привреде све је више евидентан. Тошчелик је једна од компанија која је од великог значаја за економију Црне Горе, а свеукупно знање које Турска има у области извоза производа малих и средњих предузећа на инострана тржишта и повећање њихове конкурентности је од изуетног значаја за нас“, казала је министарка Секулић.

Она је информисала чланове делегације ДЕИК-а да је оквиру Директората за инвестиције, развој малих и средњих предузећа и управљање ЕУ фондовима планирано оснивање оне стоп-схопа који би домаћим и иностраним инвеститорима омогућио потребна сазнања и помоћ за започињање пословног процеса.

„Министарство економије спроводи сет различитих програма подстицаја развоја бизниса у области инвестиција, а који доприносе развоју повољнијег пословног амбијента и обезбјеђују конкретне бенефите инвеститорима“, казала је министарка Секулић.

Амбасадор турске у Црној Гори Серхат Галип казао је да су у Црној Гори активне и мале, и велике компаније из Турске, а да су највећим дијелом заинтересоване за улагања у секторима енергетике, пољопривреде и инфраструктуре. 

„Заинтересовани смо да наставимо да потенцијалним инвеститорима презентујемо Црну Гору као туристичку и инвестициону дестинацију. Одбор за инострано-економске односе Турске представља тзв. 'кишобран' под којим велики број инвеститора послује у на страним тржиштима, а примарни циљ инвестиција које долазе из Турске јесте отварање нових радних мјеста“, казао је Галип.

У току су преговори између Црне Горе и Републике Турске измјенама Споразума о слободној трговини и додатној либерализацији тржишта пољопривредних производа, што ће, како је заједнички оцијењено, значајно допринијети повећању спољнотрговинске размјене двије државе.

Састав делегације ДЕИК-а чинили су извршни директори компанија из различитих привредних дјелатности, као што су: банкарство и финансије, дрвоиндустрија, прехрамбена индустрија, услужна дјелатност, информационе технологије и пољопривреда. 

КАНЦЕЛАРИЈА ЗА ОДНОСЕ СА ЈАВНОШЋУ
МИНИСТАРСТВО ЕКОНОМИЈЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?