Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Кушевија: Унаприједити положај социјално угрожених корисника Специјалне болнице за психијатрију у Котору

Објављено: 02.04.2018. 14:45 Аутор: мрсс

На приједлог Министарства рада и социјалног старања 30. марта 2018. године организован је састанак у Специјалној болници за психијатрију у Котору у циљу упознавања са постојећим проблемима смјештаја вишедеценијских социјално угрожених корисника у овој институцији.

Састанку су присуствовали поред представника министарства рада и социјалног старања, представници министарства здравља, директори и руководиоци Центара за социјални рад из свих црногорских градова, као и запослени у болници за психијатрију.

Директор болнице Драган Чабаркапа захвалио се на иницијативи да се овакав сатанак организује управо у психијатријској болници, те истакао озбиљне проблеме препуњености ове институције корисницима за чијим лијечењем је престала потреба.

Генерални директор директората за социјално старање и дјечију заштиту, Горан Кушевија поздравио је присутне и нагласио да је ово важан и хитан процес који се једино заједничким радом може рјешавати. Упознао је присутне да у овом тренутку постоји много више развијених социјалних услуга на нивоу локалних заједница које могу значајно помоћи у процесу измјештања једног дијела пацијената.

„Услуге као што су њега и помоћ за стара лица, затим коришћење дневних боравака за одрасле и старе су само дио услуга којима покушавамо збринути значајан број корисника у локалним заједницама и спријечити институционализацију. Наравно, свјесни смо чињенице да постоји потреба за сталним унапрјеђењем и ширењем мреже ових и иновативних социјалних услуга, али је важно паралелно развијати и здравствене услуге на локалном нивоу“ – казао је Кушевија.

Генерална директорица директората за здравствену заштиту, Алма Хајдарпашић Дрешевић навела је да на нивоу Црне Горе тренутно функционише седам дневних центара за ментално здравље.

„Кроз одређене пројекте настојимо да ојачамо рад центара за ментално здравље, као и да развијемо услуге кућних психијатријских послова од стране асертивног тима како би предуприједили поновну хоспитализацију“ – истакла је Дрешевић.

Заједнички је усаглашено да се у наредна два мјесеца сарадњом центара за социјални рад, центара за ментално здравље и болнице за психијатрију организују заједнички састанци на којима би се размотрила најбоља рјесења за сваког пацијента појединачно.

Планираним активностима утврдиће се могућност повртакта у породицу, подршка центра за ментално здравље кроз услуге комуналне психијатрије, остваривање одређенаих права и услуге из домена социјалне и дјечије заштите, као и сва остала питања од интереса за пацијенте.

Наредни састанак у поменутом сазиву планиран је за јуни мјесец ове године, како би се разматриле реализоване активности и дефинисали даљи кораци.

ПР служба Министарства рада и социјалног старања

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?