Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

У електронске комуникације инвестирана 82 милиона еура

Објављено: 01.04.2018. 14:50 Аутор: Министарство економије
Укупна улагања у мреже и услуге нових генерација у Црној Гори прошле године су износила више од 82 милиона еура, казали су Викенд новинама у Министарству економије, истичући да је од тог износа већина средстава инвестирана у развој оптичких система и мобилних мрежа ЛТЕ технологије, преко којих се остварује приступ интернету великим брзинама.

Ministarstvo ekonomijeДржавни секретар у Министарству економије Милан Срзентић каже да је број корисника електронских комуникационих услуга у Црној Гори у свим сегментима тржишта у порасту, те да је наша држава са 165 посто и даље једна од оних са највећом пенетрацијом у мобилној телефонији у Европи.

"И у погледу покривености територије и становништва сигналом мобилних мрежа, можемо се поредити са најразвијенијим европским земљама. Оно што посебно охрабрује је и годишњи раст броја корисника фиксног широкопојасног приступа интернету од 17 одсто, од чега брзине веће од 30 мегабита у секунди активно користи око 30 одсто корисника", истиче Срзентић.

Он додаје да су стварање услова за динамичан развој мрежа нове генерације и широка примјена информационо-комуникационих технологија (ИКТ) у раду јавне управе, привредним активностима и друштву у цјелини, програмски и стратешки циљеви Владе.

Како Срзентић говори, циљ је омогућити интернет у свим регионима Црне Горе, па и у приградским и руралним подручјима.

"У том правцу подржавамо и подстичемо заједничко коришћење инфраструктуре оператора енергетских система у већинском државном власништву са операторима електронских комуникација", објашњава Срзентић.

Он наглашава чињеницу да електроенергетска инфраструктура ЦЕДИС-а стиже до сваког домаћинства, те да је идентификована и као могућност да се искористи за инсталацију оптичких кабловских мрежа од телекомуникационих оператора.

"На тај начин знатно снижавају трошкове и скраћују вријеме потребно за изградњу мрежа, а држава преко предузећа двоструко валоризује постојећу инфраструктуру. Тачније, приходује од издавања капацитета и истовремено снажно подстиче изградњу мрежа за пренос ТВ сигнала и приступа интернету на цијелој територији државе, сматра наш саговорник.

Срзентић указује да ће и убудуће подстицати инвестиције у развој мреже, користећи постојећу инфраструктуру енергетских, али и комуналних, жељезничких и других предузећа у државном власништву.

"Влада ће наставити рад на изради законских рјешења у правцу смањења трошкова изградње комуникационих мрежа великих брзина, елиминисања баријера, поједностављења процедура и координације радова између свих заинтересованих субјеката при изградњи мрежне инфраструктуре, истиче Срзентић.

Сектор телекомуникација и ИКТ-а је у Бијелој књизи Савјета страних инвеститора Црне Горе препознат као најповољнији у погледу једноставностии ефектности пословања у земљи, што потврђује напоре Владе на том пољу. Срзентић каже да је најбољи одговор инвеститора на такву политику најава нових, вишемилионских, капиталних улагања у овој години.

"У развоју технологија, услуга и знања не можемо дозволити паузе и застоје, уколико желимо да будемо конкурентни, а Црна Гора има све услове да успјешно развија дигиталну економију и информационо друштво, сматра Срзентић.

Он додаје да процес дигиталне трансформације подразумијева континуиран рад, какона подстицању потражње за дигиталним услугама, тако и на обезбјеђивању њихове квалитетне понуде.

"У том смислу,први услов је брзи поуздан приступ интернету, те као такав мора бити и техничкии економски доступан свима", закључује Срзентић.

Дигитализацијом до бољих услова живота и рада

Поред креирања повољног инвестиционог амбијента, интерес Владе је да, у сарадњи и партнерству са свим операторима и ИКТ компанијама, подстакне развој конкретних дигиталних рјешења која ће грађанима и привреди унаприједити услове живота и рада.

"Са Црногорским Телекомом и Деутсцхе Телекомом потписан је Меморандум о разумијевању и сарадњи за дигиталну Цму Гору, од којег се очекују рјешења у области тзв. 'паметних градова’, система за мониторинг у области пољопривреде, екологије, комуналних проблема итд. Мтел је са Клиничким центром Цме Горе потписао Уговор о реализацији пројекта телемедицине, укупне вриједности од 900.000 еура, који у првој фази подразумијева повезивање КЦЦГ са болницама у Пљевљима, Беранама и Бару најсавременијим комуникационим средствима. Овај пројекат ће представљати снажну демонстрацију могућности употребе дигиталних технологија у области медицине", указује Срзентић.

Оба оператора обезбјеђују и бесплатни интернет у средњим и основним школама у Цмој Гори што је од великог значаја како за запослене у образовном систему, тако и за ученике којима се обезбјеђује лакши приступ информацијама и стицање нових знања и вјештина.

"И Теленор је такође реализовао партнерства са институцијама и невладиним организацијама које су имале потребу да на различите изазове одговоре дигиталним рјешењима. Нарочито су важни пројекти повећања дигиталне писмености и безбједности дјеце на интернету у сарадњи са УНИЦЕФ-ом и Владом, као и пројекат дигиталног умрежавања дневних центара за бригу о особама са сметњама у развоју", наводи Срзентић.

Д.Ј.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?