Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Почела „Школа умјетничке критике“: средњошколци иду у Народни музеј и уче се критици

Објављено: 02.04.2018. 20:03 Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Ученици три црногорске средње школе биће укључени у пројекат “Школа умјетничке критике” са Народним музејем на Цетињу, који подразумијева бесплатан обилазак музеја и разговор са кустосима, посјете кустоса школама и обуку за писање умјетничке критике, као и додјелу награда за најбоље написане критике, саопштено је данас на конференцији за медије у Министарству просвјете. У пројекат су укључене три средње школе – Гимназија “Стојан Церовић” из Никшића, Гимназија “Петар И Петровић Његош”, те Средња ликовна школа школа “Петар Лубарда” са Цетиња, а организује га Народни музеј уз подршку Министарства просвјете.

Овим поводом Вељко Томић, директор директората у Министарству просвјете, рекао је да та институција снажно подржава пројекте који су на фону повезивања културе и образовања. То, како је нагласио, прије свега значи иновирање наставних процеса и метода, али и извођење ђака из клупа и њихово упознавање са културом на најдиректнији начин. „Управо зато смо и ушли у пројекат “Школа умјетничке критике". Наши ђаци морају да се упознају са друштвом, морају да науче да критички промишљају, морају да се упознају са сопственом историјом и врхунским умјетничким дјелима да би могли да их цијене. Ми смо, рекао бих, сада у фази корјенитих промјена у образовном систему и то не само оних законских, него промјена у начину на који наставник преципира наставни процес, и промјена у начину на који ученик приступа учењу” закључио је Томић.

PR služba Ministarstva prosvjete

Наталија Вујошевић, кустоскиња музеја и иницијатор Пројекта рекла је: “Циљ је подстицање младих на већу упућеност на културу, те стварање здравог друштва. Ми желимо да изградимо музејску публику. Пројекат је намијењен ученицима средњих школа, и то онима који су за изборни предмет изабрали Визуелну умјетност и комуникације.

Пројекат ће се притом развијати у три дијела. Први је посјета кустоса поменутим школама, гдје ће се оџати предавања на три теме: Читање дјела класичне умјетности; Рад са умјетником на припреми изложбе; Писање независне критике. Други дио је посјета дјеце Музеју уз стручно вођење кустоса и упознавање са професијама и радним процесима у музеју. Трећи дио је менторски рад кустоса и професора са дјецом, како би им помогли у писању критике, а Пројекат се завршава наградом за најбољу критику, о којој че одлучивати стручна комисија Музеја”.

PR služba Ministarstva prosvjete

Наташа Латковић, директорица даниловградске гимназије говорила је о значају Пројекта са аспекта укључених школа: “Мишљења сам да је ово велики искорак у начину на који се умјетност приближава младим људима. Ми стално добијамо позиве за умјетничке радионице, што је наравно добро, али су оне углавном очекиваног и уобичајеног концепта. Управо зато, кад добијете понуду за овакав један пројекат, који одскаче од стереотипа и води дјецу директно у културне установе, не можете да то не похвалите, баш као у учешће Министарства просвјете у истом.”

Пројекат има за циљ јачање везе између Народног музеја и његове публике. Понуђеним програмима тежи се стварању нове умјетничке публике, увођењу у музејске активности различитих старосних група, те подизању општег квалитета живота у заједници. Јер, музеј има важну мисију - да својом дидактиком формира не само нову публику, већ и културу живота заједнице у најширем смислу.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?