Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Додјељени сертификати за 6 нових ментора из Црне Горе по стандардима Јапанске методологије

Објављено: 04.04.2018. 21:23 Аутор: Министарство економије
Пружање менторинг услуга на начин како је то потребно предузетницима је кључно средство у подстицају развоја и унапрјеђења њиховог бизниса, казао је генерални директор за инвестиције, развој малих и средњих предузећа и управљање ЕУ фондовима Радосав Бабић.

Данас је у Министарству економије орагнизовано свечано уручивање сертификата о завршеној обуци менторинга за мала и средња предузећа, по стандардима Јапанске методологије. Јапанска агенција за међународну сарадњу (ЈИЦА) додијелила је сертификате за шест нових ментора, представника бизнис центара/јединица локалне самоуправе, из Главног града Подгорица и општина Даниловград, Беране и Мојковац.

„Сертификовањем нових ментора из године у годину утичемо на подизање капацитета пружалаца пословних услуга, као и пружања услуге менторинга крајњим корисницима – малим и средњим предузећима, казао је Бабић.

Досадашње искуство, како је додао, показаје да број предузећа која желе да добију менторску подршку расте из године у годину, као и број оних који су истакли да су уз менторску подршку унаприједили неки од сегмената свог пословања.

„Ово је најбољи показатељ да менторство као нефинансијски вид подршке за унапрјеђење малог и средњег бизниса представља полазну основу за јачање и развој унутрашњих перформанси предузећа, прије него што се предузеће одлучи за неки од финансијских подстицаја“, истакао је Бабић.

Изабраним менторима сертификате је уручио тим лидер пројекта Такасхи Кимура, који је казао да је успостављање менторинг система у Црној Гори представљало изазов још од 2012. године, када је започела реализација И фазе пројекта. 

„Могу да пренесем задовољство Јапанске Агенције за међународну сарадњу – ЈИЦА успјехом који је остварен у имплементацији овог пројекта, као и њихову спремност да и даље раде и помажу Црној Гори у побољшању пословног амбијента за развој малих и средњих предузећа“, казао је Кимура и додао да је постигнут велики успјех у претходном периоду, али и да наредни период представља заједнички изазов у будућем развоју менторинг система.

Сертификовани ментори – тренери србијанских развојних агенција са вишегодишњим искуством у менторингу, обучили су и прењели знања новим полазницима, колегама из Црне Горе, из области менторинга за постојећа предузећа, почетнике у бизнису, пословну комуникацију, управљање људским ресурсима, управљање производњом, финансијама, израду бизнис плана, као и маркетинг.

Обуке се спроводе у оквиру ИИ фазе пројекта „Успостављање и промоција менторинг услуга за МСП у земљама Западног Балкана 2017–2020 година“, који заједно реализују Министарство економије и ЈИЦА, у сарадњи са развојним агенцијама из Србије, Босне и Херцеговине и Македоније.

Кроз предходну фазу пројекта обучено је укупно 15 ментора, а више од 25 предузећа је примило менторинг услуге кроз програм менторства. 

У току је процес пружања менторинг услуга за нових 17 корисника менторинг услуга, који су изабрани на Јавном позиву крајем прошле године.

КАНЦЕЛАРИЈА ЗА ОДНОСЕ СА ЈАВНОШЋУ
МИНИСТАРСТВО ЕКОНОМИЈЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?