Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Шеховић са представницама Црногорског женског лобија: Заједнички радити на укључивању дјеце РЕ популације у образовни систем

Објављено: 05.04.2018. 19:18 Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Министар просвјете др Дамир Шеховић разговарао је данас са директорицом Црногорског женског лобија и координаторком Националног склоништа за жртве трговине људима Аидом Петровић о положају дјевојчица ромске и египћанске популације и о заједничким активностима на њиховом већем укључивању у образовни систем.

Том приликом Шеховић је рекао да је Министартсво просвјете кроз рад Директората за образовање припадника мањинских народа и других националних заједница посвећено повећању обухвата дјеце РЕ популације образовним системом, те њиховом мотивисању да истрају у школовању.

Он је нагласио да на том пољу доста урађено у пртходном периоду, али да предстоји још много изазова, те је заједничко залагање цивилног сектора и државе од кључног значаја за постизање веће укључености и бољег квлитета образовања за припаднике осјетљивих група.

Министар је истакао да су искуства цивилног сектора драгоцјена за институције, те да она треба да буду подстицај и смјернице за даље кораке.

Госпођа Петровић је представила изазове са којима се суочава Национално склониште за жртве трговине људима, као и искуства из рада са припадницима РЕ популације. Као два највећа проблема она је истакла рану удају и уговорене дјечије бракове, закључујући да се учесталост ових појава може смањити повећањем обухвата образовањем, како формалним, тако и неформалним.


Саговорници су се сагласили да је разумијевање и сарадња цивилног сектора и државних институција кључна, те да добру праксу треба наставити и унапређивати кроз заједничке пројекте.

Састанку су присуствовале и Тамара Милић, начелница Дирекције за предшколско васпитање и образовање, инклузивно образовање и стратешко програмирање и развој у Министарству просвјете и Валентина Влаховић из Црногорског женског лобија.

ПР Служба Министарства просвјете

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?