Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Кушевија: Заштита дјеце са сметњма у развоју један од кључних приоритета Министарства рада и социјалног старања

Објављено: 10.04.2018. 21:06 Аутор: мрсс

Генерални директор директората за социјално старање и дјечију заштиту Горан Кушевија учествовао је на округлом столу „Партнерством и сарадњом до унапрјеђења цјелокупног положаја дјеце и младих са сметњама у развоју“ одржаном данас, 10.04.2018. године.

Циљ округлог стола био је представљање „Анализе система процјене права на социјална давања за дјецу са сметњама у развоју: Усклађеност садашње праксе и законодавног оквира у Црној Гори са препорукама Комитета за праћење примјене Конвенције о правима особа са инвалидитетом“.

Кушевија је истакао да је заштита дјеце са сметњма у развоју и подршка њиховим породицама један је од приоритета Министарства рада и социјалног старања.

„Устав чланом 68. гарантује посебну заштиту лица са инвалидитетом. Конвенција о правима особа са инвалидитетом, коју је Црна Гора ратификовала 2009. године, има за циљ да промовише, штити и осигура пуно и равноправно уживање свих људских права и основних слобода од стране свих лица са инвалидитетом и да промовише поштовање њиховог урођеног достојанства“ – казао је Кушевија.

Подсјетио је да је Министарство рада и социјалног старања координирало израдом Стратегије за интеграцију особа са инвалидитетом за период 2016-2020, те да је основни разлог њеног доношења био наставак рада на унапређењу положаја лица са инвалидитетом и успостављање најширег правног оквира за дефинисање политике према лицима са инвалидитетом у складу са социјалним моделом приступа инвалидности.

„Можемо рећи да је социјална и дјечија заштита лица са инвалидитетом у претходном периоду знатно унапријеђена, како увођењем нових права, која се односе на материјална давања као и на друге услуге“ – додао је Кушевија.

Неке од мјера Стратегије када је у питању ова тема односе се на интересорно дјеловање Министарства рада и социјалног старања, Министарства здравља и Министарства просвјете како би се подстицала ефикасност процјене инвалидитета, затим упознавање чланова социо-љекарских комисија са правима лица са инвалидитетом, као и омогућавање систематског и организованог стручног усавршавања пружалаца услуга за лица са инвалидитетом у духу социјалног модела.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?