Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Директор Петрушић на радионици Регионалног савјета за сарадњу и Генералног директората за заједничка истраживања Европске комисије

Објављено: 13.04.2018. 14:24 Аутор: Министарство науке
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke
Генерални директор Директората за научноистраживачку дјелатност у Министарству науке, др Дарко Петрушић, учествовао је на заједничкој радионици Регионалног савјета за сарадњу (РЦЦ) и Генералног директората за заједничка истраживања (ДГ-ЈРЦ) Европске комисије о управљању Стратегијом паметне специјализације (С3) и процесу предузетничког откривања (ЕДП) на Западном Балкану, која се одржала у Технолошком парку у Љубљани од 11. до 12. априла 2018. године.

Ministarstvo naukeРадионица је имала за циљ да подржи Албанију, Босну и Херцеговину, Косово и Македонију у започињању рада на стратегијама паметне специјализације и пружи подршку Црној Гори и Србији да отпочну процес ЕДП, а који је неопходан за кретање ка финализацији Стратегије. Албанија, Босна и Херцеговина, Косово и Македонија су завршиле прве нацрте Мапе пута за развој стратегија паметне специјализације, док су Црна Гора и Србија почеле да припремају оперативне планове за спровођење процеса ЕДП-а.

Такође, на дводневној радионици су представљене пракса паметне специјализације - управљање С3, састав тима, вјежбе мапирања и квалитативне анализе из Хрватске, Словеније, Србије и Црне Горе. Испред Црне Горе С3 напредак је представио Генерални директор др Дарко Петрушић. Осим њега на овој радионици били су присутни и Никола Вујошевић (МЕК), Мирза Мулешковић (Унија послодаваца), Тамара Милуновић Ивановић (Привредна комора), проф. др Горан Шуковић (УЦГ-ПМФ), др Мартин Ћаласан (УЦГ-ЕТФ), др Елвир Зврко (КЦЦГ) и др Јелена Зиндовић (УЦГ-Биотехнички факултет).

Рад се потом наставио у двије паралелне групне сесије. Прва се бавила уводом у управљање С3 и напредним рјешавањем Тренинга за предузетничко откривање који укључују релевантне економије засноване на њиховом статусу развоја паметних специјализација. Поред континуиране групне обуке, одржана је и пленарна секција која се бави интегрираним приступом истраживању, иновацијама, индустријској и кластерској политици, са презентацијама, студијом случаја и панел дискусијом.

Радионица је окупила више од 30 представника влада Западног Балкана, док су тренери на радионици дошли из тима Европске комисије - ЈРЦ, а придружили су се и стручњаци из Словеније, Хрватске и Пољске.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?