Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министарка Дамјановић на радном састанку са представницима Националних паркова Црне Горе

Објављено: 13.04.2018. 18:33 Аутор: Министарство науке
Министарка науке др Сања Дамјановић састала се данас са Елвиром Клицом, директором Јавног предузећа за националне паркове Црне Горе и др Веселином Лубурићем, савјетником за планирање и одрживи развој.

Саговорници су разговарали о успостављању Научног савјета у оквиру Националних паркова, као посебног тијела који ће даље имати задатак да формира комисије за бављење ускоспецифичним темама попут биодиверзитета, научног туризма и здравственог туризма, а што захтијева укључивање стручњака из одређених области.

У том контексту, оцијењено је да је потребна тијеснија сарадња Министарства науке са Националним парковима и иницирано покретање активности у дијелу обезбјеђивања стручне помоћи у изради Стратегије паметне специјализације, што је један од тренутних приоритета Министарства.

На састанку је договорено и аплицирање Националних паркова за добијање научне лиценце од стране Министарство, чиме ће се отворити пут за додатне пројекте на којима ове двије установе могу сарађивати. Уз то, разматрани су и потенцијални пројекти за ЕУ програм Хоризонт 2020, у који Национални паркови планирају да се укључе.

Састанку су присуствовале и генерална секретарка Министарства науке Смиљана Прелевић и савјетница министарке и члан Савјета за научноистраживачку дјелатност др Нина Радуловић.

Национални паркови су одговорни за заштиту и управљање, припрему и имплементацију програма заштите, контролу коришћења природних ресурса, утврђивање унутрашњих правила и промоцију, у складу са релевантним законима и актима. Захваљујући својим вриједностима, национални паркови имају не само национални већ и међународни значај. Тако се национални парк Дурмитор са канјоном ријеке Таре, од 1980.године, налази на УНЕСЦО-вој Листи свјетске природне баштине. Ријека Тара има статус Резервата биосфере (МАБ) од 1977.год. Национални парк Скадарско језеро има статус Значајног орнитолошког подручја (ИБА) од 1989.год, а 1995.год. је уписан на Свјетску листу мочвара од међународног значаја (РАМСАР).

Члан су Еуропарк федерације, међународне организације националних паркова, са сједиштем у Графену у Њемачкој, са преко 400 чланица из 40 земаља Европе.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?