Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Дирекција једна адреса за привреднике

Објављено: 14.04.2018. 17:05 Аутор: Министарство економије
Подгорица, (МИНА-БУСИНЕСС) - Новооснована Дирекција за сарадњу са бизнис заједницом адреса је на коју могу да се обрате сви привредници како би добили информације о недавно покренутим програмима подршке, али и савјетодавну или техничку помоћ, саопштено је из Министарства економије.

Služba za odnose sa javnošću Vlade Crne GoreДирекција функционише у оквиру Директората за инвестиције, развој малих и средњих предузећа и управљање ЕУ фондовима, чији је генерални директор Радосав Бабић казао да се Министарство економије у протеклом периоду интензивно припремало да постане својеврни оне-стоп-схоп за сва предузећа.

„Директорат има укупно пет дирекција и свака од њих је са одређеног аспекта посвећена предузетништу, малим и средњим предузећима и унапријеђењу пословног амбијента. Недавним усвајањем Правилника о унутрашњој организацији и систематизацији Министарства сада и формално постоји једна адреса за све привреднике“, рекао је Бабић агенцији Мина-бусинесс.

Он је подсјетио да је Министарство економије ове седмице расписало јавне позиве за два програма подршке – унапријеђење иновативности и увођење међународних стандарда у пословању.

„Кроз та два програма, на која се привредници могу пријавити у наредних мјесец, моћи ћемо да пружимо подршку од укупно 190 хиљада ЕУР. Наравно, да ли ћемо искористити сва расположива средства зависи од привредника, њихове иницијативе и спремности да буду корисници програма“, навео је Бабић.

Он је додао да је, поред та два програма, у фебруару расписан и позив за учешће у Програму подршке за модернизацију прерађивачке индустрије, који је отворен до средине децембра.

„Ускоро, до краја овог или почетком сљедећег мјесеца, расписаћемо и позив за подршку кластерима, а у току ове године, као и претходних, биће реализовани и програми подршке развоју предузетништва, као и менторинга“, најавио је Бабић.

Ту је, према његовим ријечима, и нови програм чија реализација је недавно почела, а то је Програм промоције домаћих производа под називом Купујмо домаће.

„Тај програм подразумијева пружање подршке домаћим произвођачима у бољем и видљивијем позиционирању на нашем тришту, као и пружање савјетодавне и едукативне подршке за унапријеђење маркетинг функције предузећа“, објаснио је Бабић.

Он сматра да ће о првим ефектима тог програма моћи говорити крајем мјесеца.

„У питању је процес који захтијева вријеме и чије резултате ћемо интензивно пратити како би имали што реалинију слику стања на тржишту када су домаћи производи у питању, а самим тим и знали гдје да усмјеримо подршку. Зато подсјећамо да то није акција, ни кампања, већ дугорочно опредјељење Владе и ријешеност да интензивно спроводи програм промоције домаћих производа“, саопштио је Бабић.

Он је навео да се у црногорским маркетима може наћи више од три хиљаде домаћих производа, а најзаступљенији су млијечни и сухомеснати, јаја, мед, маслине и маслиново уље, вина и алкохолна пића.

Бабић је казао да су у свим маркетима у Црној Гори домаћи производи јасно обиљежени знаком Купујмо домаће, због чега више нема дилеме шта је црногорски производ и гдје се може наћи.

“Очекујемо да ћемо кроз тај пројекат сви заједнички - привреда улагањима и напорима да унаприједи производњу, а грађани куповином домаћег, допринијети да наша економија буде јача, што значи пунији буџет, конкурентнија предузећа способна да запошљавају, манији увоз, као и већи степен економског и друштвеног развоја“, закључио је Бабић.

(крај) нар/јлб
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?