Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министарка Дамјановић одржала предавање на Универзитету Медитеран

Објављено: 18.04.2018. 20:56 Аутор: Министарство науке
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke
Министарка науке др Сања Дамјановић одржала је предавање у амфитеатру Универзитета Медитеран на тему “Како регион може бити конкурентан остатку Европе?“ и том приликом представила челницима Универзитетима и студентима регионални пројекат – Међународни научни институт на простору Југоисточне Европе.

Успостављање велике научне инфраструктуре у овом региону је нужно, оцијенила је министарка и истакла да овај пројекат представља јединствену платформу за едукацију младих научника, пројекат за младе генерације и центар изврсности који ће учинити да и земље региона буду конкурентне остатку Европе.

Она је упознала присутне са политичким и научним напретком пројекта: конкретним корацима који су предузети након потписивања Декларације о намјери у ЦЕРН-у и организацијом научног Форума у Трсту, на којем су учествовали управо представници научне и политичке заједнице, као и Европске комисије, те други човјек ЕК за истраживање и иновације господин Роберт Јан Смитс, који је том приликом похвалио одлуку земаља региона да се првобитна Иницијатива трансформише у регионални пројекат. С тим у вези, осврнула се и на недавну одлуку Управног одбора регионалног пројекта којом је једногласно изабрана Хадронска канцер терапија помоћу протона и тежих јона са истраживањима из Биомедицине, као опција пројекта за Институт.

Хадронска канцер терапија и истраживање у биомедицини помоћу протона и тежих јона, данас представља најсавременији и најуспјешнији метод за лијечење великог броја врста канцера. Реализацијом овог пројекта на територији Југоисточне Европе оствариће се друштвени и економски бенефити за цијели регион, утицати на повећање квалитета живота, посебно када је у питању здравље, јер ће ова метода лијечења бити доступна свим грађанима региона.

Пројекат би истовремено био јединствен у свијету, јер би Институт био установа у којој би 50 одсто времена било одвојено за истраживања из Биомедицине. На пројекту би радило око 1000 истраживача, научника, инжењера, физичара и доктора, док би број пацијената покривао потребе територије од око 20 милиона становника.

Поред министарке Дамјановић, први пут у Црној Гори, др Алеxандер Финк, нуклеарни физичар и космолог из Њемачке, одржао је предавање на тему "Да ли је наука сахранила Бога?".
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?