Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Пејановић – Мочник: Заједничким активностима у борби против илегалних миграција

Објављено: 19.04.2018. 19:00 Аутор: МУП

Државни секретар МУП-а Драган Пејановић састао се јуче са Њ.Е. Митјом Мочником, амбасадором Републике Словеније у Црној Гори, на иницијативу амбасадора, а на тему илегалних миграција.

Говорећи о илегалним миграцијама и отварању нове тзв. „обалске“ руте, амбасадор Мочник нагласио је значај адекватног дјеловања и благовременог предузимања активности и, у том смислу, исказао интересовање за активности које Црна Гора предузима по овом важном питању.

Државни секретар Пејановић истакао је да се у континуитету унапређује гранична безбједност, као и систем миграција и азила и, у том смислу, подсјетио да је Влада Црне Горе формирала Координациони одбор који континуирано прати активности дефинисане Планом дјеловања у случају масовног прилива миграната и избјеглица. Додао да је Влада, такође, формирала међуресорски Оперативни тим, те дефинисала обавезе надлежних институција у случају масовног прилива миграната, подсјетивши и да су реконструисана два полицијска објекта, а у припреми је адаптација трећег, на граници са Републиком Албанијом.

Управа полиције перманентно спроводи План појачаног надзора државне границе, кроз појачано присуство патрола на граници и контролним тачкама главних путева према граници, као и кроз низ реализованих акција, у земљи и са међународним партнерима, а у сарадњи са надлежним тужилаштвом, процесуирана су 73 лица, чланова криминалних мрежа које су дјеловале на територији Црне Горе, саопштио је у наставку.

Државни секретар Пејановић навео је да је Црна Гора ускладила своје законодавство са највишим европским стандардима из ове области, како кроз доношење Закона о међународној и привременој заштити странаца и Закона о странцима, тако и кроз пуну оперативност Дирекције за прихват и смјештај странаца који траже међународну заштиту и Прихватилишта за странце, који функционишу у оквиру Министарства унутрашњих послова.

Заједнички је констатована неопходност јачања регионалне сарадње у случају промјене руте кретања миграната и досљедног спровођења потписаних споразума о реадмисији (враћању и прихватању) лица која су без дозволе боравка.

Саговорници су изразили очекивање да ће се заједничким активностима, а уз подршку релевантних међународних субјеката, пружити адекватан одговор у борби против илегалних миграција.

Везани чланци:

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?