Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Истраживање у циљу прикупљања података за израду информације о заступљености мањинских народа и других мањинских националних заједница

Објављено: 17.04.2018. 16:53 Аутор: ПР служба

У складу са Програмом рада Министарства за људска и мањинска права за 2018. годину и Акционим планом за Поглавље 23. ‚‚Правосуђе и темељна права‚‚ Министарство за људска и мањинска права и Управа за кадрове спроводе истраживање у циљу прикупљања података за израду Информације о заступљености мањинских народа и других мањинских националних заједница у државним органима, органима државне управе, службама Предсједника Црне Горе, Скупштине Црне Горе, Владе Црне Горе, судовима, државном тужилаштву и органима локалне самоуправе.

Наиме, Устав Црне Горе у члану 79 тачка 10 јемчи мањинама право на сразмјерну заступљеност у јавним службама, органима државне власти и локалне самоуправе. Такође, Закон о државним службеницима и намјештенима и Закон о мањинским правима и слободама даје исте гаранције, како у законодавним тијелима, тако и у државним органима и органима локалне самоуправе. Стратегијом мањинске политике, као изразу политичке воље Владе Црне Горе за свеукупан однос према мањинским заједницама, ово питање има централно мјесто. Оваква потреба произилази и из потреба и захтјева Европске Уније.

Основни циљ спровођења истраживања јесте прикупљање података о националној структури запослених, како би смо, у свом даљем раду, имали основу за спровођење поменуте уставне и законске гаранције. Прикупљени подаци ће бити коришћени само за поменуте сврхе, неће се злоупотребљавати, а комплетан процес  ће се одвијати у складу са законским рјешењима о тајности личних података.

У сарадњи са Министарством за људска и мањинска права, Управа за кадрове је утврдила Упитнике за спровођење истраживања које ће се реализовати у државним органима, органима државне управе, службама Предсједника Црне Горе, Скупштине Црне Горе, Владе Црне Горе, судовима, државном тужилаштву и органима локалне самоуправе.

Координатори из државних органа, органа државне управе, службе Предсједника Црне Горе, Скупштине Црне Горе, Владе Црне Горе, судова, државног тужилаштву и органа локалне самоуправе, у обавези су да попуњене упитнике доставе Министарству за људска и мањинска права, најкасније до 3. маја 2018. године, и то у прилогу акта у којем ће бити назначено; колики је укупан број запослених државних службеника и намјештеника у том органу (посебно наведен број запослених на неодређено и запослених на одређено вријеме) и колико је упитника попуњено од стране испитаника.

Упитник не попуњавају приправници и лица која су ангажована по основу уговора                                                                    

Упитник за спровођење истраживања о заступљености мањина у органима државне управе и другим државним органима

Упитник за спровођење истраживања о заступљености мањина у судовима

Упитник за спровођење истраживања о заступљености мањина у државном тужилаштву

Упитник за спровођење истраживања о заступљености мањина у органима локалне самоуправе

 

За додатне информације:

 

Министарство за људска и мањинска права                          Управа за кадрове

Леон Гјокај, бр.тел: 020/482-126                                               Ђуро Никач, бр.тел:   020/ 203-191

леон.гјокај@ммп.гов.ме                                                       дјуро.никац@узк.цо.ме

Фикрет Љуљановић, бр.тел: 069/541-941                                      Владана Мирановић, бр.тел:067/885-558                            

фикрет.љуљановиц@ммп.гов.ме                                                владана.мирановиц@узк.цо.ме  
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?