Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Пуришић у радној посјети Бриселу: Реформе да оснаже социјални дијалог

Објављено: 24.04.2018. 18:05 Аутор: мрсс

mrss

У оквиру радне посјете европским инститицијама у Бриселу, министар рада и социјалног старања, Кемал Пуришић састао се са високим званичницима Европске комисије.
Министар Пуришић се сусрео са комесарком за запошљавање, социјална питања, вјештине и радну мобилност, Мариан Тисен (Марианне Тхyссен).

Током разговора министар Пуришић презентовао је структурне реформе, реформе радног законодавства, реформе у оквиру тржишта рада, као и реформе у социјалној политици, које се спроводе од стране Минисатарства рада и социјалног страња Црне Горе.

Пуришић је нагласио значај оснаживања улоге и позиције социјалног дијалога у Црној Гори, кроз поменуте реформе.

Комесарка Тисен је поздравила активноси које се предузимају у оквиру усаглашавања црногорске социјалне агенде са агендом ЕУ, нагласивши да је кроз Стратегију за западни Балкан, Црна Гора препозната као лидер у региону у преговарачком процесу ка чланству у ЕУ, као и да управо ове реформе у оквиу социјалне агенде показују зрелост и спремност Црне Горе да буде пуноправна чланица ЕУ.

Тисен је додала да ће проширење ЕУ бити засновано на принципу заслуга и испуњавања услова који су дефинисани кроз завршна мјерила у оквиру преговарачких поглавља. Нагласила је добру сарадњу ЕУ и Црне Горе у оквиру политике за запошљавање и социјалне политике.

У Генералном директорату за сусуједство и преговоре о проширењу, министар Кемал Пуришић се састао са шефом јединице за Црну Гору, Томасом Хаглајтнером.

Министар Пуришић је истако да након отварања преговарачких поглавља 19-запошљавање и социјална политика и 2-слободно кретање радника, Министарство рада и социјалног старања активно ради на усаглашавању законодавства са ЕУ законодавством, као и на испуњавању свих захтјева који су дефинисани кроз Заједничке преговарачке позиције ЕУ.

Хаглајтнером је подржао напоре Црне Горе, како би се осигурало да реформе које се спроводе у радном законодавству, буду усаглашене са ЕУ законодавством. Нагласио је значај осигуравања административних капацитета за имплементацију законодавних реформи.
Хаглајтнер је посебно указао на значај кориштења предприступних фондова ЕУ, истичући значај РОМА семинара који ће се одржати у Црној Гори током јуна мјесеца ове године.

ПР служба Министарства рада и социјалног старања

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?