Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Реаговање Министарства за људска и мањинска права поводом текста објављеног у дневном листу "ДАН"

Објављено: 25.04.2018. 21:20 Аутор: Маја Јовић
Поводом програмског садржаја “Пребројавају мањине уочи избора” објављеног у дневном листу ДАН, 25. априла ове године, Министарство за људска и мањинска права реагује сљедећим саопштењем за јавност:
У складу са Програмом рада, Министарство за људска и мањинска права у сарадњи са Управом за кадрове, спроводи истраживање у циљу прикупљања података за израду информација о заступљености мањинских народа и других мањинских националних заједница у државним органима, органима државне управе, службама Предсједника Црне Горе, Скупштине Црне Горе, Влади Црне Горе, Судовима, државном тужилаштву и органима локалне самоуправе.
Током претходних година, истраживања су спроведена у државним институцијама.
Истраживања се спроводе у сарадњи са Управом за кадрове, а имају за циљ прибављање тачних и поузданих података о националној структури запослених , како би се у наредним корацима спровеле законске и уставне гаранције, у циљу пуне интеграције мањинских народа и других националних мањинских заједница.
Потписивањем Споразума о стабилизацији и придруживању Црне Горе са Европском унијом, октобра 2007.године, Црна Гора је преузела обавезу да, у оквиру политичких критеријума придруживања, утврди и стратегију мањинске политике, у духу најбоље праксе европских држава.
Циљ овог истраживања је дјелотворно учешће и заступљеност припадника мањинских народа и других мањинских заједница у политичком и јавном животу Црне Горе.
Без присуства мањинских народа и других мањинских националних заједница на важним мјестима у систему државе и локалне власти, на мјестима гдје се креира политика и доносе одлуке, нема досљедног спровођења зацртаних и гарантнованих права.
Истраживања су анонимна и на упитнике се може и не мора одговорити.
Прикупљени подаци ће бити коришћени у поменуте сврхе и неће се злоупотребљавати, а комплетан процес ће се одвијати у складу са законским рјешењима о тајности личних података.
Овим испитивањима такође желимо утврдити и позиције представника мањина јер је веома важно да ли мањине дјелотворно учествују у вршењу власти на свим нивоима.
И ово истраживање Влада Црне Горе ће се усвојити заједно са информацијом о заступљености мањинских народа и других мањинских националних заједница у јавним службама, органима државне управе И локалне самоуправе у Црној Гори за 2018. годину.
Ова процедура даје даље смјернице за рад у области заштите и унапријеђења мањинских права и слобода у циљу њихове пуне инклузије у црногорско друштво.
Са јасном намјером постизања пуног укључивања припадника мањинских народа и других мањинских националних заједница, Црна Гора спроводи активности у том правцу.
Како је један од важних показатеља те намјере и могућност да њихови представници учествују у одлучивању, Министарство за људска и мањинска права ради годишње извјештаје о стању права мањинских народа и других мањинских националних заједница, те периодичне извјештаје о њиховој заступљености у органима државне и локалне управе.
Чланом 1 Оквирне конвенције за заштиту националних мањина дефинисано је да је заштита мањина и права и слобода припадника тих мањина саставни дио међународне заштите људских права. Осим тога, на међународном плану, постоји и низ посебних процедура и механизама за заштиту права мањина.
Идентично истраживање је спроведено 2011. и 2015. године. Свих претходних година није било никаквих притужби.

Министарство за људска и мањинска права
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?