Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Услови и критеријуми за избор у академска звања биће уанпријеђени

Објављено: 26.04.2018. 20:59 Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

У Црногорској академији наука и умјетности (ЦАНУ) данас је одржан одржан Округли сто на тему мјерила, услова и критеријума за избор у академска звања у којем су учествовали представници свих универзитета, чланови ЦАНУ, директорица директората за високо образовање Мубера Курпејовић, прдсједник Савјета за високо образовање проф. др Срђан Станковић, предсједник УО Агенције за обезбјеђење квалитета високог образовања Саша Вујошевић, као и други представници академске заједнице.

Округли сто организован је у сусрет измјени постојећих мјерила, за коју је Савјет за високо образовање формирао посебно радно тијело.

Циљ данашњег округлог стола је да се чује мишљење о примјени постојећих мјерила, искустава установа у процедурама за избор у звања и евентулано отворе друга питања у овој области.

Мубера Курпејовић је подсјетила да је некада прописивање услова и критеријума за избор у академска звања било у надлежности установа високог образовања, док су од 2016. године дефинисани актом Савјета за високо образовање, а у складу са Законом о високом образовању. Кроз ово законско рјешење критеријуми и услови су унифицирани за све установе високог образовања на националном нивоу, у циљу унапређења не само настваног и научно-истразивацког рада, већ генерално, унапређења квалитета.

Она је, такође, истакла да је у претходном периоду дио коментара био усмјерен на квантитативно и квалитативно оцјењивање по областима.

PR služba Ministarstva prosvjete

Курпејовић је захвалила ЦАНУ због организовања округлог стола на ову тему, јер је Савјету за високо образовање који ће донијети нови документ од изузетне важности мишљење академске заједнице у циљу доношења што конкретнијег и бољег документа.

Испред ЦАНУ, обратио се проф др. Зоран Рашовић који је изнио став Академије да је постојећи документ о мјерилима, критеријумима и условима потребно у одређеним дијеловима измијенити и приликом измјена пратити добру праксу земаља региона. Он је нагласио да о важности ове теме свједочи формирање посебног радног тијела за израду нових мјерила.

На Округлом столу обратили су се представници свих црногорских универзитета.

Испред Универзитета Црне Горе обратила се проф др. Ирена Оровић, проректорка, која је рекла да је примјена постојећих мјерила на УЦГ успјешна, те се ове године успјешно реализовало око 85% конкурса за избор у академско звање. Оровић је сугерисала да је са листе часописа за објављивање научно – истраживачких радова потребно елиминисати оне који су нижег квалитета.

Проф. др Адис Балота са Универзитета Медитеран нагласио је да највећи проблем постојећих мјерила види у немогућности њихове примјене на све области, као и да би мјерила требало повезати са привредом.

Мр Сандра Тинај са Универзитета Доња Горица објаснила је да се тај универзитет придржава постојећих мјерила, али да их допуњује посебним условима који се односе на педагошки рад и вођење међународних научно-истраживачких пројеката.

ПР Служба Министарства просвјете

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?