Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Почео пројекат „Ангажовање радника у Источној Европи“

Објављено: 08.05.2018. 18:00 Аутор: мрсс
Генерална директорица Директората за европске интеграције, програмирање и имплементацију ЕУ фондова, Љиљана Симовић говорила је данас, 08. маја 2018. године у Подгорици, на првој радионици у оквиру пројекта „Ангажовање радника у Источној Европи“, који се спроводи уз финансијску подршку ЕУ и окупља релевантне партнерске институције и организације из Албаније, бивше југословенске републике Македоније, Србије, Црне Горе, Аустрије, Њемачке, Италије и Словеније.

На радионици су говорили и директор Завода за запошљавање Црне Горе, Суљо Мустафић, помоћник директора за ЕУ пројекте и финансијско управљање и контролу Давид Перчобић, као и вођа тима пројекта из Аустрије, Сонила Данај.

Симовић је истакла значај ангажовања радника са ових простора и обезбјеђивања њихових права како у претприступном периоду, тако и по приступању Европској унији, подсјетивши да је Црна Гора отворила преговарачко поглавље 2 – Слобода кретања радника у децембру прошле године. Отварањем овог поглавља, Црна Гора је започела овај процес, првенствено кроз усклађивање законског оквира за за сљедеће области: приступ тржишту рада, затим ЕУРЕС - Европску мрежу јавних служби за запошљавање и систем социјалне сигурности. У складу са тим, подсјетила је да Влада Црне Горе ради на усклађивању и унапређењу Закона о раду којим се првенствено регулише домаће тржиште рада и права и обавезе запослених лица, али и Закона о странцима, којим се дефинишу права грађана Европске уније у вези са приступом црногорском тржишту рада. 

mrss

Пројекат „Ангажовање радника у Источној Европи – ЕЕПОW“ бавиће се ангажовањем радника у претприступној фази кроз пружање помоћи земљама кандидатима Црној Гори, Србији, Албанији и Македонији, у спровођењу Директиве о ангажовању радника прије њеног ступања на снагу.

У организацији Завода за запошљавање Црне Горе, данашња радионица је реализована у сарадњи са Европским центром за социјалну политику и истраживање из Аустрије и Истраживачким центром Словеначке академије наука и умјетности.

Националне радионице биће организоване још у Србији, Албанији и Македонији.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?