Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Реаговање Министарства за људска и мањинска права поводом напада на новинарку НД Вијести Оливеру Лакић

Објављено: 09.05.2018. 18:04 Аутор: ПР служба

Министарство за људска и мањинска права најоштрије осуђује синоћњи инцидент у којем је, испред зграде у којој живи, нападнута новинарка НД Вијести Оливера Лакић.

Имајући у виду да је Оливера Лакић у претходном периоду била већ мета напада, те да њен случај није изолован, Министарство за људска и мањинска права изражава забринутост због стања медија у Црној Гори и позива надлежне органе да што прије открију и најстрожије казне починиоце истог.

Подсјећамо да је слободно и професионално информисање једна од основних вриједности сваког демократског друштва, те да је слобода медија кључна за успјешност демократских процеса у друштву.

Црна Гора тежи уласку у Европску унију која се заснива управо на вриједностима демократије и људских права. С тим у вези, новинарима и новинаркама мора се омогућити да несметано обављају свој посао, без страха за личну безбједност. Значај функције новинара у једном систему захтјева неопходност правовремене и ефикасне истраге кривичних дјела почињених над њима, а то је уједно и јасна порука о важности слободе говора, кретања и изражавања.

Угроженост личног и професионалног интегритета не иде у прилог томе. Додатно је забрињавајућа чињеница да је у питању жена.

Оливера Лакић нападнута је свега неколико дана након Свјетског дана слободе медија.

Министарство за људска и мањинска права  

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?