Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Кушевија: Кроз мултисекторски приступ до сузбијања насиља у породици

Објављено: 14.05.2018. 17:11 Аутор: мрсс

У Заводу за социјалну и дјечју заштиту, у петак 11. маја 2018. године одржан је састанак у циљу унапређења квалитета рада Мултидисциплинарних оперативних тимова за заштиту од насиља у породици и насиља над дјецом.

Састанку су присуствовали координатори Мултидисциплинарних оперативних тимова за заштиту од насиља у породици и насиља над дјецом из свих центара за социјални рад, представници Министарства рада и социјалног старања, УНИЦЕФ-а и Завода за социјалну и дјечју заштиту.

На састанку је разговарано о проблемима у функционисању мултидисциплинарних оперативних тимова за заштиту од насиља у породици и насиља над дјецом и потреби унапређења њиховог рада.

Презентован је и нацрт упутства за одржавање конференције случаја и договорено је да у току наредне седмице представници центара доставе своје коментаре на нацрт.

Представници центара су упознати да Министасртво рада и социјалног старања у сарадњи са УНДП-ом спроводе активности на измјени Протокола о поступању како би се прецизније дефинисала улога свих институција о поступању чије је потписивање планирано за трећи квартал ове године.

Генерални директор Директората за социјално старање и дјечју заштиту Горан Кушевија истакао је да имајући у виду да сузбијање насиља у породици захтијева мултисекторски приступ, неопходно је да уколико постоје проблеми у смислу непостпуња других органа, центри за социјални рад су дужни да обавијесте без одлагања Министасртво рада и социјалног старања у циљу ефикасног рјешавања наведених проблема.

На састанку је наглашено да ће Министарство рада и социјалног старања и даље наставити да пружа финансијску подршку жртвама насиља, а да су центри за социјални рад у обавези да хитно без одлагања пружају све потребне радње у циљу заштите жртве, као и да су центри за социјални рад у обавези да строго воде евиденцију о случајевима насиља, и да на насиље морају гледати као на приоритетну активност.

У циљу оснаживања и подршке жртава насиља у породици успостављена је услуга “Кризни центар” у општини Херцег Нови у којој ће краткотрајно боравити жртве насиља у породици. У овој години планирано је успоствљање ове услуге у Подгорици, Котору и Плаву.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?