Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

У организацији Међународне комисије за нестала лица (ИЦМП) у Подгорици је одржан састанак тијела за питање несталих лица Влада држава са подручја Бивше Југославије

Објављено: 26.05.2018. 21:00 Аутор: мрсс
Дана 25. и 26. маја у Подгорици је одржан састанак тијела која учествују у процесу тражења несталих лица на подручју западног Балкана, како би се припремили за предстојећи самит у Лондону који ће се бавити кључним изазовима с којима се овај регион суочава, укључујући начин рјешавања питања 12.000 лица које се још увијек воде, као нестале из сукоба 1990-их година.

Састанку су у име Комисије за нестала лица Владе Црне Горе присуствовали Драган Ђукановић, предсједник Комисије, Милена Шћекић, чланица Комисије и Дарка Џабасан, секретарка Комисије.

Влада Велике Британије ће 9. и 10. јула бити домаћин Петог самита Берлинског процеса за западни Балкан. Међу осталим питањима, разматраће се напредак по питању несталих особа И то ће представљати један од приоритета у трећем дијелу самита.

mrss

Прије овог састанка, Међународна комисија за нестале особе (ИЦМП) и Регионална координација удружења породица несталих особа разматрали су кључна питања која се требају покренути на лондонском самиту. О закључцима састанка с Регионалном координацијом се разговарало на одвојеном састанку, на којем су присуствовали представници ИЦМП и представници државних органа надлежних за питање несталих лица из Босне и Херцеговине (ИНО), Црне Горе, Хрватске, Косова и Србије.

Учесници су истакли питања размјене информација о могућим локацијама скривених гробница међу државама, убрзавање процеса ексхумација таквих гробница, те рјешавање око 4.000 неидентификованих случајева и евентуалне погрешне идентификације до које је дошло прије примјене поступка на основу ДНК анализе 2001. године, те усклађивање евиденције у оквиру Регионалне листе несталих особа.

На овом састанку учесници су започели с израдом плана у којем ће се навести активности на рјешавању питања 12.000 лица које се још увијек воде као нестала, с намјером да се на лондонском самиту исти достави на усвајање шефовима влада у региону.

ИЦМП је учесницима, такође предложила успостављање механизма координације који ће окупити Институт за нестале особе (ИНО) и владине комисије за нестала лица и који би био надлежан за реализацију регионалног плана. ИЦМП ће понудити практичну и политичку подршку том механизму.

ИЦМП вјерује да ће се усвајањем регионалног плана на јулском самиту и формирањем овог механизма, успоставити структура за убрзавање и интензивирање рада на истрагама случајева несталих лица на непристрасан и дјелотворан начин, те у складу с међународним стандарднима људских права.

Одржавање састанака у Подгорици омогућено је уз финансијску помоћ амбасаде Велике Британије.



ПР служба Министарства рада и социјалног старања

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?