Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

За ЕПЦГ има интересовања, али није нужда продавати компанију

Објављено: 06.06.2018. 14:27 Аутор: Министарство економије
Важније је у овом тренутку од Електропривреде Црне Горе (ЕПЦГ) направити добар систем, па након тога касније процијенити да ли је потребан нови стратешки партнер у компанији или не, казала је у интервјуу "Вијестима министарка економије Драгица Секулић.

Она је рекла да на процес преузимања Рудника угља од ЕПЦГ, који је тренутно предмет спора у Привредном суду, гледа као на природну симбиозу, али је напоменула да ако тај процес "иде у недоглед", то значи да са процесом нешто није у реду.

Ministarstvo ekonomijeMinistarstvo ekonomije

• У извјештају ММФ-а наведено је да су представници Владе најавили да ће акције ЕПЦГ, преузете од А2А, продати у транспарентном процесу. Значи ли то расписивање јавног тендера и када те он бити расписан? Да ли те Влада чекати да откупи цијели пакет акција од А2А?

Нама је било јако важно да ријешимо односе са А2А на начин како је договорено и планирано. ЕПЦГ је врло успјешно предузеће које само у првих пет мјесеци 2018. има нето приход од 45 милиона еура. Није никаква нужда продавати ЕПЦГ, нити је продавати по било којој цијени. У овом тренутну је важно да та компанија ради најбоље што може и ми видимо шта желимо.

•Значи ли то да неће бити новог тендера?

Нисам рекла да неће бити новог тендера. Сматрам да прво треба да се консолидујемо и видимо шта хоћемо: производњу, дистрибуцију, какве све инвестиције и онда у односу на то одлучимо шта даље.

•Да ли има заинтересованих за куповину акција ЕПЦГ и ко су?

Интересовања има и оно постоји од оног тренутка када је А2А покренула пут опцију (изласка из ЕПЦГ). Цијело вријеме су нама и различите амбасаде слале интересовања различитих фирми, међутим, ми смо их у том тренутку упућивали на А2А и власнике акција. Било је интересовања из ЕУ, али из САД-а и Кине. Мислим да имена фирми нису важна. За нас је било важно да постоје људи и компаније заинтересоване за ЕПЦГ.

• Недавно је објављено да је државна компанија ПоwерЦхина, односно њена кћерка фирма Сетуан елецтриц (СЕ-ЦД), доставила понуду цмогорској Влади за градњу другог блока ТЕ Пљевља. Да ли је већ одговорено на понуду и шта је одговорено?

Влада није добила понуду, нити је може добити јер је инвеститор ЕПЦГ. Након објављивања да се неће наставити преговори са Шкодом Прахом знам да је ЕПЦГ имала више од 20 састанака. ЕПЦГ сагледава све што су чули од тих компанија. Нама је много важније какав ће бити пројекат, него која ће га компанија радити.

• Да ли би евентуална изградња другог блока ТЕ, уколико се прихвати понуда кинеске компанија, била у складу са еколошким стандардима ЕУ?

Понављам да било која компанија која буде изабрана мораће да се прилагоди, јер су еколошки стандарди нешто око чега неће бити погодбе.

• Да ли страхујете да те бити угрожен процес преузимања Рудника угља, имајући у виду озбиљан судски поступак који се води у Привредном суду, као и да је привремена мјера забране ЕПЦГ да купи акције на снази вет мјесец?

На процес преузимања Рудника угља од Електропривреде гледам на један, ајде да кажем, инжењерски начин. Нигдје не постоји, чини ми се, природније симбиозе од симбиозе Рудника угља и ЕПЦГ. Исто тако мислим да ниједан процес није исправан уколико било ко треба да страхује... Процес треба да иде својим током. Ако иде у недоглед, то значи да са процесом нешто није у реду.

• Шта се десило са преузетом ЕУ обавезом стварања црногорских нафтних резерви и зашто та прића мјесецима тапка у мјесту?

Припремили смо закон и усагласили смо га, а Монтенегро бонус, односно, држава Црна Гора, добио је одређене пресуде везано за резервоаре које је користио Југопетрол у Бару, Бијелом Пољу и Липцима. Мени се чини да није најбоље рјешење да донесемо закон, па да видимо шта ћемо. Сви рокови, до сада, усмјерени су били да бисмо ми до 1. јануара 2023. године испунили обавезу стварања нафтних резерви.

• Да ли држава може промијенити уговорену формулу према којој се сваке двије седмице усклађује цијена деривата, а Црногорци плаћају можда најскупље гориво? Јесте ли размишљали о томе уопште, а видјели сте да те се можда у међувремену промијенити власник Хеленик Петролеума, односно, Југопетрола?

Држава дефинише максималну малопродајну цијену. Примјењујемо уредбу коју сам овдје затекла, а формула узима у обзир цијену нафте на берзи, курс долара у односу на еуро, и трошкове и марже. Држава кроз ову уредбу, у ствари, ограничава да неко не продаје гориво по вишој цијени од максималне...Као будућа чланица ЕУ ми би требало већ да размишљамо о потпуном отварању тржишта нафтиних деривата, а не да идемо у дубљу регулацију.


Анекс за Можуру се усаглашава

• Шта се десило са анексом уговора за вјетроелектрану Можура?

имали су одређена кашњења у радовима, и та кашњења нијесу изазвана њиховом кривицом, а уговор им се самим тим аутоматски продужава. Ви знате да радимо на том анексу. Правне ствари усаглашавају тимови, али то не значи да они нијесу покривени уговором. Питање је, мислим, седмице, када ће више усагласити тај анекс уговора. На Можури је, до сада, постављено 11 вјетрогенератора.

Милорад Милосевић
Биљана Матијашевић
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?