Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Главни преговарач на првом састанку са НВО: Уважићу и размотрити сваки предлог цивилног сектора у процесу ЕУ интеграције

Објављено: 12.06.2018. 19:20 Аутор: КЕИ

Цивилно друштво је својим знањем и искуством дало снажан допринос процесу европске интеграције Црне Горе и очекујемо њихово активно партнерско учешће и у наредном периоду, оцијенио је главни преговарач Црне Горе са Европском унијом, Александар Дрљевић на првом састанку са представницима невладиних организација.

Циљ првог састанка главног преговарача са представницима НВО био је разговор о досадашњим учинцима у преговарачком процесу, улози и укључености невладиних организација, те потреби интензивирања и унапређења сарадње у наредном периоду.

Главни преговарач је истакао да препознаје улогу и капацитете НВО-а у преговарачком процесу. Подсјетио је да је сарадња Владе и цивилног сектора у процесу приступања Црне Горе Европској унији посебно ојачана кроз учешће њихових представника у радним групама за припрему преговора, али и других тијела формираних с циљем израде и праћења одређених политика.

KEI

„Веома вреднујемо оно што раде невладине организације на пољу европске интеграције. Свјесни смо да је за многе ствари потребно вријеме. На заједничком смо задатку, како би ширили добре идеје и заједно дошли до циља. Важно је да постоји добра воља са обје стране за унапређење сарадње, а невладине организације могу рачунати на моју отвореност и уважавање сваког њиховог предлога“, поручио је главни преговарач.

Дрљевић је оцијенио да су представници цивилног друштва током претходног периода дали значајан допринос раду радних група, као и у припреми стратешких докумената, изразивши очекивање да ће партнерски однос бити додатно оснажен у наредној фази преговора.

Представници невладиних организација су указали на спремност да наставе да доприносе процесу приступања, али и на потребу за већом транспарентношћу рада преговарачке структуре, посебно у погледу објављивања докумената из преговарачког процеса. Предложили су увођење статуса посматрача у радним групама за представнике невладиних организација, као додатног механизма њихове укључености и доприноса процесу. Указали су и на потребу ревидирања акционих планова за 23. и 24. поглавље. Представници невладиних органиазција поздравили су иницијативу главног преговарача за одржавање састанка и интензивирање дијалога, указавши да би то требало да буде пракса на нивоу цијеле преговарачке структуре.

Учесници састанка су заједнички оцијенили да је простор за сарадњу велики и да партнерски однос мора бити заснован на повјерењу и комуникацији, што је предуслов развоја и напретка у приступању ЕУ.

Сектор за информисање јавности о ЕУ и процесу приступања ЕУ

Генерални секретаријат Владе
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?