Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Одржан састанак радне групе за сектор ИЦТ у оквиру С3 процеса предузетничког откривања

Објављено: 20.06.2018. 22:32 Аутор: Министарство науке

Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke

 

Трећи у низу састанака (радионица) секторских радних група, који су дио Процеса предузетничког откривања (Ентрепренеуриал Дисцоверy Процесс - ЕДП), а који је Црна Гора започела 11. маја ове године, одржан је данас у оквиру секторске радне групе за ИЦТ.

 

Састанком су, заједно са тимом Министарства науке, модерирали и консултанти за процес предузетничког откривања: замјеница генералног менаџера Технолошког парка Љубљана, г-ђа Марјана Мајерич и г-дин Алеш Певц, задужен за вођење пројеката у Технолошком парку Љубљана. Они су присутне упознали са процесом припреме Стратегије паметне специјализације и изразили задовољство активним учешћем академског и привредног сектора у овом процесу.

Састанак је окупио око 30 представника из сљедећих институцијаУниверзитета Црне Горе – Природно-математичког факултета и БИО-ИЦТ, Привредне коморе Црне Горе, МТЕЛ-а, ЧИКОМ-а, НАВИРА ИТС, Цхо Деx Студио, Теленор, “ЦХИП” ДОО, МТЕЛ-ДИГИТАЛНА ФАБРИКА, УРБИС ДОО, ЕДУКАЦИЈА, WИН софт, АМПЛИРУДО, С&Т ЦГ, НЕСПА ЦОНПУТЕРС, ФЛЕКА ДОО, Црногорски телеком, СТУДИО ЛАССО, МОНТЕX ЕЛЕКТРОНИКА, Дата Десигн ДОО. Учесници су имали прилику да размијене мишљења и идеје о ужим областима развоја у оквиру сектора ИЦТ.

Учесници су оцијенили на састанку да компаније имају значајан потенцијал који је важно развијати, уз адекватна законска рјешења. Препознати су потенцијали у инвестирању старт уп-ова, унапређивању квалитета производа ради умрежавања са кластерима, прелазак са традиционалног софтвера на модерни, финансијска технологија као и значај ове области у контексту животне средине.

Уочено је да ИЦТ производи синергетски ефекат у свим областима које су одређене као потенцијалне у изради С3 стратегије, посебно у областима: туризам, пољопривреда и енергија. Због претходно наведеног, најзначајнији закључак са ове радионице је да сектор ИЦТ мора бити хоризонтално постављен.

Договорено је да на свим предстојећим радионицама, које се буду односиле и на остале потенцијалне секторе ове Стратегије, буду присутни и представници из области ИЦТ.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?