Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Одржан састанак са представницима аустријских компанија БраинЦон и ИНиТС о изградњи бизнис инкубатора у Црној Гори

Објављено: 20.06.2018. 22:51 Аутор: Министарство науке
Господин др Давул Љухар, власник компаније БРАИНЦОН и господин проф. Раинер Хасенауер, оснивач бизнис инкубатора ИНиТС из Аустрије, разговарали су данас са представницима Министарства науке о успостављању и изградњи бизнис инкубатора у Црној Гори и експертској подршци у овој области.

Компанија Браинцон је основана 1992. године и бави се медицинском опремом из области дигиталне радиологије, као и ИТ рјешењима и консалтингом из области информационе сигурности и е-здравља. ИНиТС је првенствено намијењен младим предузетницима, односно побољшању стопе успјеха старт уп предузећа, а 2014. године је изабран као један од "Глобал Топ 25" универзитетских инкубатора, по УБИ индексу Шведске истраживачке иницијативе.

УНиТС води програм инкубације, нуди практичну подршку, ресурсе и мрежу, те је у том контексту на данашњем састанку разговарано о могућим програмима подршке за Црну Гору, а који имају за циљ да повежу универзитетску, односно истраживачку заједницу са тржиштем. Акценат је стављен на проналазак иновативних ниши, јер је заједнички закључак саговорника био да мале земље морају да се специјализују за одређене области како би се постигао видљиви економски напредак и пружио одговор на глобалне изазове.

Оснивање бизнис инкубатора је значајна тема, нарочито имају у виду да се налазимо у процесу успостављања првог Научно-технолошког парка у Црној Гори, а што је један је од стратешких приоритета Владе Црне Горе и најзначајнијих научноистраживачких и иновативних пројеката. Управо НТП има за циљ да обједини предузетничке, иновативне, научне и привредне капацитете и оствари везу са локалним и регионалним бизнис центрима и инкубаторима.

Влада Црне Горе у посљедњем кварталу ове године има у плану доношење Националног програма за подстицање развоја стартапова, док је подршка за израду Програма обезбиједјена у оквиру посебног инструмента Европске комисије (Полицy Суппорт Фацилитy). Иначе, Црна Гора је прва земља региона Западног Балкана која се пријавила за овај механизам посебне подршке код Комисије.

Састанак су водиле, самостална савјетница у Дирекцији за иновације и инфраструктуру, мр Маријета Барјактаровић Ланзарди, независна савјетница министарке науке др Нина Радуловић и Мартина Лукић самостална савјетница у Дирекцији за медјународну сарадњу.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?