Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Ускоро јавни позив за Менторинг програм

Објављено: 24.06.2018. 17:01 Аутор: Министарство економије
Подгорица, (МИНА-БУСИНЕСС) - Министарство економије почело је обуку нових ментора у оквиру друге фазе програма успостављања и промоције менторинг услуга за мала и средња предузећа у земљама Западног Балкана, а јавни позив по том основу биће расписан ускоро, најавили су његови представници.

Генерални директор за инвестиције, развој малих и средњих предузећа и управљање ЕУ фондовима у Министарству економије Радосав Бабић казао је да тај Владин ресор организује циклус едукативних тренинга у сарадњи са Јапанском агенцијом за међународну сарадњу (ЈИЦА).

„Тренинг за нове менторе почео је у понедјељак и трајаће 12 радних дана. Обуци присуствују представници општина Никшић, Бијело Поље, Пљевља, Рожаје, Котор и Тиват, а своје знање и искуство из области менторинга спроводе тренери сертификовани по јапанској методологији“, рекао је Бабић агенцији Мина-бусинесс.

Он је објаснио да тренинг за будуће менторе подразумијева преношење знања из области менторинга за постојећа предузећа, почетнике у бизнису, пословну комуникацију, управљање људским ресурсима, производњом и финансијама, израду бизнис плана, као и маркетинг.

„Са друге стране, процес менторинга представља одређени број сати, тачније 50 радних сати, који ментор спроводи у директном контакту или раду са власником предузећа или предузетником. Сертификовањем нових ментора из године у годину утичемо на подизање капацитета пружалаца пословних услуга, као и пружања услуге менторинга крајњим корисницима – микро, малим и средњим предузећима“, навео је Бабић.

Он је најавио да ће јавни позив за мала и средња предузећа, у циљу пружања менторинг услуга, бити расписан током јула.

„Досадашње искуство показаје да број предузећа која желе да добију менторску подршку расте из године у годину, као и број оних који су навели да су уз њу унаприједили неки од сегмената пословања“, казао је Бабић.

Он је подсјетио да је до сада обучен укупно 21 ментор и да су они пружили услуге менторинга за укупно 45 предузећа.

„Током реализације прве фазе пројекта обучено је 15 ментора из бизнис центара и јединица локалне самоуправе, који су пружили услуге менторинга за 28 предузећа. У прошлој години обучено је шест нових ментора и спроведен менторинг за 17 предузећа“, рекао је Бабић и додао да се још већи одзив предузећа очекује ове године.

Менторинг је свеобухватан процес подршке предузећима и предузетницима са циљем подржавања несметаног развоја и раста предузећа и предузетника.

Реализација пројекта представља заједнички рад ментора и предузећа, односно предузетника у циљу превазилажења тренутне ситуације и налажења најповољнијих ријешења за будуће изазове у пословању.

(крај) нар
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?