Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

У Подгорици свечано откривен споменик Франце Прешерну

Објављено: 26.06.2018. 07:49 Аутор: мку

Вечерас је у Подгорици свечано откривен споменик Франце Прешерну.

Споменик словеначком пјеснику Франце Прешерну и Прешернов парк је поклон Војислава Ковача, почасног конзула Црне Горе у Словенији, Главном граду Подгорица, на Дан државности Републике Словеније. Аутор споменика је Рок Жнидаршич, архитекта из Љубљане, добитник највећег словеначког признања на подручју умјетности, Прешернове награде.

“Донирањем споменика Његошу у Љубљани и споменика Прешерну у Подгорици – конзул Војислав Ковач је трајно симболички означио наше изузетно добре политичке, економске и културне односе, како садашњим тако и будућим генерацијама грађана Црне Горе и Словеније” рекао је градоначелник Подгорице Славољуб Стијеповић.

“Ово мјесто симболизује сарадњу два града – Љубљане и Подгорице, као и пријатељство и добре дипломатске односе двије државе, Црне Горе и Словеније” нагласио је градоначелник Стијеповић истичући да су два града реализовала много значајних пројеката, практичну сарадњу и партнерство у многим областима развоја, а Љубљана је подршка и узор по многим питањима унапређења рада у управи Подгорице.

“Искуства и праксе главног града Словеније представљају изузетну помоћ и видљиви су резултати у корист и на задовољство наших грађана” закључио је Стијеповић.

Градоначелник Љубљане Зоран Јанковић је истако да му је велика част што је данас у Подгорици која је град побратим са Љубљаном. Јанковић је подсјетио да је 2014. године, у присуству предсједника Мила Ђукановића, откривен споменик владики Његошу на Његошевој цести у Љубљани који са поносом представља пријатељство Црне Горе и Словеније.

Он је истако и да је конзул Ковач направио изузетно дјело како у Љубљани, тако и у Подгорици и у то име му поклонио дар врхунског умјетника Оскара Когоја – Лист мира. „Нека тај Лист мира буде порука за све грађане овог подручја да можемо живјети у сарадњи и разумијевању“ закључио је градоначелник Љубљане.

“Споменике личностима који представљају два својеврсна симбола националног достојанства држава Црне Горе и Словеније, поклањам са жељом да свједоче о дугим културним историјским односима два народа, о доброј међудржавној сарадњи и о гостопримству и отворености наших главних градова и вјерујем да ће Подгоричани прихватити Прешернов споменик са истим поштовањем као што је у Љубљани прихваћен Његош и да ће њихови поносни ликови и њихове племените мисли бити залог будућим генерацијама за очување националних и културних вриједности словеначког и црногорског друштва” истакао је почасни конзул Ковач подсјећајући да је овим чином закључена једна идеја која је иницирана у Љубљани 2014. године када је, у сарадњи са градском општином Љубљана поставио споменик Петру ИИ Петровићу Његошу у центру града.

Министар културе Александар Богдановић је навео да су, у процесу идентитетског уобличења већине националних култура, посебну улогу имали књижевни ствараоци који су својим дјелом успијевали да генеришу њихове језичке и културне особености, што се током XИX вијека показало као кључна подршка буђењу националне свијести код већине европских народа.
“Тај су задатак увијек обављали књижевници чије се дјело ширило преко простора умјетности писане ријечи и које је историја поставила на оно брдо са ког се види и повише, и подаље. Франце Прешерн је управо један такав горостас чији је пјеснички гениј народни говор Словенаца издигао на ниво језика којим се стварају дјела високе књижевности, што није било само велико културно достигнуће већ и значајна потпора националном самопоуздању словеначког народа. У то доба, када ће национал-романтичарски заноси многе јужнословенске књижевнике затворити у уски круг искуства сопственог рода и језика, Прешерн ће показати отвореност за искуство свјетског романтизма, постављајући својим насљедницима високе стилске и поетске стандард” нагласио је министар Богдановић, истичући да, због свега реченог, споменик Франце Прешерну и Прешернов парк, који данас постају културни топоси Подгорице и Црне Горе, јесу означитељи блискости два пријатељска народа, њихове историјске и културне повезаности, али и мјесто које ће нас стално подсјећати на улогу коју култура и књижевност имају пред изазовима савременог, све глобалнијег свијета.

„Донација господина Ковача нас све упозорава на нешто заједничко у нашим историјама што не видимо на први поглед. Његош и Прешерн имају пуно тога заједничког. Иако су били по поријеклу и позицијама сасвим различити, јер је Његош био свјетовни и вјерски владар, а Прешерн маргиналац који је живио на рубу друштва, екскомунициран од стране цркве, често био у позицији да се бори за егзистенцију, оба аутора били су савременици, романтичари и створили духовни фундамент и базу наших нација. Његош је са Лучом микрокозма, Горским вијенцом и Шћепаном Малим, направио нешто на шта се могао везати национални пројекат. Прешерн, иако се сасвим друге позиције, који никад није доживио славу коју је доживио Његош као романтична фигура са Балкана, направио је исто Словенцима са Крштењем на Савици, са Сонетним вијенцом, створио је ту духовну основу на којој смо Словенци градили свој национални идентитет, свој историјски пројекат који се на крају остварио 1990. и 1991. године. Зато смо ми и што више захвални господину Ковачу јер нас је избором личности којима је донирао споменик – Његошу у Љубљани, Прешерну у Подгорици, упозорио на нешто заједничко у нашој историји, иако су наши путеви били доста различити. И ја у име словеначког народа и Владе захваљујем на том гесту који нема баш много примјера са којима би се могао упоредити“ истакао је министар културе Словеније Антон Першак.

Уз бројне културне и јавне посленике Црне Горе и Словеније, отварању су присуствовали и предсједник Црне Горе Мило Ђукановић као и специјални гост почасног конзула Ковача – Александер Чеферин, предсједник УЕФА.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?