Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Сусрет министар Богдановић - министар Першак: Културну разноликост региона морамо очувати и заједно представити свијету

Објављено: 26.06.2018. 20:08 Аутор: Министарство културе

Министар културе Александар Богдановић разговарао је данас на Цетињу са министром културе Републике Словеније Антоном Першаком. Министри су разговарали о потенцијалима за јачање и интензивирање сарадње између Црне Горе и Републике Словеније.

Састанку су присуствовали амбасадор црне Горе у Републици Словенији Вујица Лазовић и амбасадор Републике Словеније у Црној Гори Митја Мочник. 

Министри су на састанку размотрили имплементацију Споразума о сарадњи у области културе између Црне Горе и Републике Словеније, потписаног 2016. године и оцијенили да препознају простор за реализацију нових програма и пројеката сарадње.

Као важан симбол даљег унапређења односа и јачања културних веза између Црне Горе и Словеније саговорници су оцијенили откривање споменика великом словеначком пјеснику Прешерну. Захваљујући почасном конзулу Црне Горе у Републици Словенији, господину Воју Ковачу, Подгорицу и Љубљану повезали су Прешерн и Његош, национални пјесници чије је дјело уграђено у идентитетске темеље наша два народа, закључио је министар Богдановић.

Министар Богдановиц је оцијенио да је на пољу културно умјетницког ствараластва видљива све динамицнија сарадња, ција институционална подрска тој сарадњи умногоме обогацује умјетницку сцену Црне Горе и Словеније. Министар Персак је указао на важност подстицања сарадње наших филмских центара, имјући у виду значај филма и кинематографије, али и о значају развоја позоришне и музичке умјетности, као и о могућностима за размјену програма, пројеката, умјетника и учешће на фестивалима који се у ове двије земље организују.

Министри су подржали иницијативу превођења “Горског вијенца” на словеначки језик, а министар Персак је нагласио да је важно подстицати сарадњу на реализацији капиталних пројеката, какав превођење једног од најзначајнијих дјела црногорске историје и књижевности свакако јесте. Министри су подсјетили и на недавно објављивање Црногорско-словеначког рјечника, аутора Ремза Скендеровића и назначили да представља добар пријмер наше успјешне сарадње.

Министар Першак је истакао да нас досадашња искуства у заштити насљеђа наших земаља обавезују да наставимо и проширимо сарадњу у очувању оних археолошких локалитета који још увијек нису адекватно истражени и заштићени. Богдановиц је нагласио да је посебна веза у нашој сарадњи подруцје Старог Бара, који представља црногорски мултикултуролоски феномен, за који постоји обострано интересовање за заједнички наставак археолошких истраживања на локалитету, који је један од најпознатијих и најзнацајнијих средњовјековних археолоских локалитета на Балкану.

Министар Богдановић је подсјетио и на ранију иницијативу за упис “Касноантичких/ранохришћанских поморских путева од Контантинопоља до Равене", Црне Горе, Републике Словеније, Албаније, Грчке, Хрватске, Италије, Словеније и Турске на Листу свјетске баштине УНЕСЦО и при чему је закључено да два министарства културе препознају значај реализације овог пројекта и планирају да интензивирају акитивности на његовој реализацији. Разговарано је и о улози међународних и регионалних иницијатива и програма и посебно истакнут значај Форума словенских култура и Савјета министара културе Југоисточне Европе. Било је ријечи и о пројекту обнављања бившег југословенског павиљона у државном музеју Аушвиц-Биркенау у Пољској, који има за циљ промоцију културне баштине као фактора одрживог друштвеног и економског развоја, и закључено да концепт културне разноликости, по којем је наш регион препознат, морамо очувати, заједно промовисати и представити свијету, посебно сада, у времену све снажније глобализације. Само осмисљеном заједничком стратегијом посебности насег региона моземо ситуирати у ризницу свјетског културног и духовног насљеђа, нагласио је Богдановић.

Министар Першак је позвао министра Богдановића у узвратну посјету Републици Словенији током које би са представницима словеначког сектора културе дефинисали нове моделе и пројекте сарадње.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?