Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

САОПШТЕЊЕ: Потписан твининг уговор за пројекат „Подршка регулисању финансијских услуга“

Објављено: 28.06.2018. 14:00 Аутор: Министарство финансија
Министарство финансија као тијело за уговарање и финансирање средстава ЕУ помоћи и конзорцијум институција из Европске уније (Федерално Министарство финансија Савезне Републике Њемачке, Хрватска народна банка и Централна банка Холандије) потписали су Тwиннинг уговор вриједан 1,41 милион еура за подршку у регулацији финансијских услуга у Црној Гори.
Циљ пројекта је пружање подршке за усклађивање законодавства у области финансијских услуга у Црној Гори са правном тековином Европске уније, уз јачање регулаторних и надзорних капацитета релевантних институција. Испуњеност наведених циљева ће се највећим дијелом верификовати кроз испуњавање захтјева у оквиру Поглавља 9 – Финансијске услуге, у погледу јачања административних капацитета наведених институција, унапређења регуларног оквира и усклађивања законодавства, те наставка реформи у области банкарства, осигурања и тржишта капитала. 
Корисничке институције наведеног пројекта су Централна банка Црне Горе, Агенција за надзор осигурања и Комисија за тржиште капитала
Пројекат се састоји из три компоненте:
А. Банкарски сектор – усклађивање правног оквира са регулативом Уније и јачање капацитета ЦБЦГ,
Б. Тржиште осигурања – хармонизација законодавства у области тржишта осигурања и јачање капацитета Агенције за надзор осигурања,
Ц. Тржиште капитала – усклађивање регулативе из области тржишта капитала са регулативом Уније и јачање капацитета Комисије за тржиште капитала.
У наредних 24 мјесеца експерти из Бундесбанк-е, БаФин-а, Хрватске народне банке, Хрватске агенције за надзор финанцијских услуга (ХАНФА-е) и Централне банке Холандије ће, кроз знања о актуелним и новим прописима који се примјењују у Европској унији, помоћи институцијама у Црној Гори да прате те промјене и имплементирају их у своје законодавство у дијелу на који се односи Тwиннинг уговор, као и да својим искуством у примјени тих измијењених прописа помажу на путу који је Црна Гора изабрала за приступање ЕУ.

ПР СЛУЖБА 
МИНИСТАРСТВА ФИНАНСИЈА

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?