Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

САОПШТЕЊЕ: Потписан Уговор о зајму за Други пројекат енергетске ефикасности са Свјетском банком

Објављено: 02.07.2018. 16:06 Аутор: Министарство финансија
Министар финансија, Дарко Радуновић и шеф канцеларије Свјетске банке за Босну и Херцеговину и Црну Гору, Емануел Салинас потписали су данас Уговор о зајму за Други пројекат енергетске ефикасности (МЕЕП2) у износу од 6 милиона еура, између Црне Горе као зајмопримца и Свјетске банке као зајмодавца.

Средства ће се искористити за примјену мјера енергетске ефикасности и побољшање услова боравка у 18 здравствених објеката и успоставиће се одржив систем финансирања пројеката енергетске ефикасности у здравственом сектору.

Министар Радуновић је истакао да пројекат МЕЕП 2 представља наставак сарадње између Свјетске банке и Црне Горе на пољу унапређења и побољшања енергетске ефикасности у јавним установама. 
  
Такође је нагласио да аранжман подразумијева повољне услове кредитирања: рок доспијећа зајма је 15 година и грејс период од 5 година. Каматна стопа на зајам једнака је 6-мјесечном ЕУРИБОР-у увећаном за фиксну каматну маржу, која се не очекује да буде већа од 0,85%. Отплата зајма вршила би се полугодишње у складу са дефинисаним планом отплате.

,,Имајући у виду опсег пројекта и географску расподјељеност изабраних објеката, процјењује се да ће користи од овог пројекта имати 220.000 потенцијалних пацијената и 2.000 чланова особља“, рекао је шеф канцеларије Свјетске банке за Црну Гору, Емануел Салинас.

Завршетак пројекта је предвиђен до краја  2023. године.

Подсјећања ради, финансијска средства за имплементацију МЕЕП 1 била су обезбијеђена кредитом који је Влада Црне Горе узела од Међународне банке за обнову и развој у износу од 11,5 милиона еура, чијом реализацијом је адаптирано 25 јавних објеката, и то 16 здравствених и 9 образовних објеката.



ПР СЛУЖБА 
МИНИСТАРСТВА ФИНАНСИЈА


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?