Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Представљени први ефекти Програма „Купујмо домаће“: Продаја домаћих производа расте

Објављено: 06.07.2018. 19:18 Аутор: Министарство економије
Први ефекти промотивне кампање за Програм „Купујмо домаће“, након нешто више од мјесец дана спровођења су веома охрабрујући.

Služba za odnose sa javnošću Vlade Crne GoreПозитиван одговор потрошача у Црној Гори показује истраживање јавног мњења које је, у периоду од 8. до 20. маја, за потребе Програма Купујмо домаће, спровела агенција ИПСОС, на репрезентативном узорку од 1.011 грађана Црне Горе старијих од 18 година. Такође, први, прелиминарни подаци из трговинских ланаца, показују раст продаје домаћих производа.

Представник ИПСОС-а Владо Раичевић казао је да према истраживању, чак 17% купаца више и чешће купује домаће производе у односу на период од прије годину дана, што је, узимајући у обзир чињеницу да се куповне навике споро мијењају, изванредан резутат и добра основа за даљи рад на подизању свијести потрошача о значају куповине домаћих производа за јачање домаће привреде и подизање животног стандарда сваког грађанина у Црној Гори.

„За програм Купујмо домаће, према истраживању, чуло је 70% грађана, а готово 44% њих бар дјелимично или у потпуности зна и за конкретан садржај овог националног пројекта. Не само да је за релативно кратко вријеме општа информација о националном програму 'Купујмо домаће' допрла до великог броја купаца и потрошача, већ је и код значајног дијела њих створена јасна свијест о томе какви су очекивани ефекти“, казао је Раичевић.

Као најзначајније ефекте овог програма грађани наводе јачање економије (58%), отварање нових радних мјеста (37%), јачање повјерења потрошача у домаће производе (35%) као и генерално побољшање квалитета домаћих производа (31%).

„Закључак који произилази из одговора потрошача који стабилно или повећано купују производе домаћег поријекла је да то чине превасходно због повјерења у домаће производе и њиховог поузданог квалитета, што и јесте један од кључних циљева пројекта. Посебно охрабрује податак да 16% потрошача процјењује да ће у наредних 12 мјесеци чешће куповати производе домаћег поријекла, док већина постојећих купаца домаћих производа очекује да ће им остати вјерна и у наредних 12 мјесеци.

Позитивне трендове из истраживања ставова и понашања потрошача потврђује и искуство трговинских ланаца.

Говорећи у име свих трговачких ланаца, ПР менџер компаније ВОЛИ Оливера Шушкавчевић казала је да су се сви трговачки ланци веома радо одазвали и ујкључили у овај програм.

„На нивоу свих ланаца урађено је адекватно обиљежавање у складу са стандардном трговачком праксом. Дошло је до пораста продаје производа у одређеним категоријама, као што су млијеко и млијечни производи, јаја, месо и месне прерађевине и воће и поврће. Такође, охрабрујуће је и то што нам се јавио одређени број нових произвођача са којима до сада нисмо имали контакт“, казала је Шушкавчевић.

Генерални директор Директората за инвестиције, развој МСП и управљање ЕУ фондовима Радосав Бабић казао је да, је Влада задовољна да су грађани Црне Горе у значајно већој мјери него раније информисани шта за домаћу економију и нас саме значи куповина домаћих производа.

„Значи да јачамо домаћа предузећа, постојећа радна мјеста чинимо сигурним и стварамо могућност за отварање нових, и да, самим тим, повећамо животни стандард сваког од нас. Задовољни смо првим резултатима програма 'Купујмо домаће', за које могу рећи да су заслуга свих нас – Владе, ПКЦГ, трговачких ланаца, привредника и потрошача“, казао је Бабић.

Služba za odnose sa javnošću Vlade Crne GoreНачелница Одјељења за економске анализе у Министарству пољопривреде и руралног развоја Кристина Лапчевић казала је да три мјесеца након почетка реализације пројекта можемо са задовољнством рећи да смо постали истински партнери и да се исказана спремност за сарадњу и партнерство ради остваривања виших циљева и општег добра за цјелокупно друштво претворило у фактичко стање.

„Дакле, удруженим снагама, сви ми – држава, привреда и медији, у једном великом пројекту, доказали смо да смо озбиљни у послу којим се бавимо и спремни да радимо сви заједно на остварењу виших циљева“, казала је Лапчевић.

Потпредсједница ПКЦГ Љиљана Филиповић казала је да избором домаћих производа доприносимо развоју цјелокупног црногорског друштва и уважавамо потребе потрошача за квалитетним и здравствено безбједним производима, као и за производима који нас асоцирају на наше поднебље уз више боја, мириса и укуса.

”Уз поштовање слободног тржишта и принципа фер конкуренције, са пуно повјерења у себе, у домаће вриједности, овим програмом дјелујемо на превазилажење наслијеђених навика да више цијенимо туђе него своје“, казала је Филиповић.

Извршни директор мљекаре Лазине Милутин Ђурановић казао је да програм „Купујмо домаће“ карактерише партнерски однос Владе, ПКЦГ, трговинских ланаца и прерађивача.

„Куповином домаћих производа новац остаје у Црној Гори. Куповином увозних призвода новац одлази из Црне Горе. Куповином домаћих производа стварају се реалне основе за већи БДП, стабилнији државни буџет, смањење спољно-трговинског дефицита и раст животног стандарда.

Представник компаније Месопромет Хамзо Хоџић казао је да потрошачи у Црној Гори имају јако позитиван став о овом програму.

„Подржавамо овај програм и планирамо да дамо наш даљи допринос његовој реализацији“, казао је Хоџић.

Програм „Купујмо домаће“ покренули су Министарство економије, Министарство пољопривреде и руралног развоја и Привредна комора Црне Горе, у сарадњи са трговинским ланцима и произвођачима, у априлу ове године, са циљем пружања подршке домаћим компанијама у бољем позиционирању и већом видљивошћу њихових производа на домаћем тржишту.

МИНИСТАРСТВО ЕКОНОМИЈЕ
МИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ
ПРИВРЕДНА КОМОРА ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?