Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Уручен сертификат о тромјесечном тестирању способности кодификације на нивоу НАТО земаља

Објављено: 09.07.2018. 19:17 Аутор: мод
Данас је у Министарству одбране додијељен сертификат о успјешно завршеном тестирању за способност кодификације на нивоу НАТО земаља.

Ријеч је о тромјесечном тестирању способности кодификације на нивоу НАТО земаља (Тиер2 Цомплианце тест), које је потврдило да је НЦБ Црне Горе у потпуности усклађен са правилима и процедурама НАТО кодификационог система (НЦС).
Тестирање су обавили сертификовани тестери из САД-а, Француске, Белгије, Финске, Новог Зеланда и НАТО Агенције НСПА.

Свечаности поводом уручења сертификата, прусуствовали су министар одбране, мр Предраг Бошковић, Тхиеррy Ванден Дриес (Тјери Ванден Дрис), предсједавајући НАТО комитета за кодификацију АЦ135, Предсједник Привредне коморе Црне Горе, Властимир Голубовић, привредници и представници невладиних организација који су добили код или су кодификовали своје прозводе.

Присутне је поздравио начелник Дирекције за стандардизацију, кодификацију и квалитет, пуковник Маринко Алексић који је у свом обраћању резимирао вишегодишњи напорни рад у процесу приступања НАТО кодификационом систему. Колики је то био изазов, говоре подаце да је теситрање трајало пуна четири мјесеца, у току којих су обављене 184 двосмјерне трансакције путем тест софтвера и софтвера БУЛЦОД, размијењено је преко 440 маилова са кодификационим бироима земаља сертификованих тестера. Специфичност овог теста, како је истакао Алексић, јесте да је он исти за све земље и да нема разлике између великих и малих земаља или система. Пуковник Алексић захвалио се свима који су допринијели да овај пројекат успије, а посебно компанијама попут „Плантаже“, „Тара“, „Месопромет“ и „Мартекс“, које су кодификујући своје производе омогућили да се испуне сви потребни услови за тест. 

Предсједавајући НАТО комитета за кодификацију АЦ135, Ванден Дрис честитао је Црној Гори на интегрисању у НАТО кодификациони систем и додао да кодификација представља инвестицију у погледу људства и новца. Повраћај инвестиција је загарантован и бенефити кодификационог Система су значајни у том погледу.

Министар одбране мр Предраг Бошковић, након примљеног сертификата подсјетио је да се Министарство одбране интегрисало у још једној надлежности Директората за материјалне ресурсе, а то је стандардизација опреме, и потписивање ратификације првих НАТО стандарда, као резултате озбиљних припрема. 

Кодификација је фундаментална област за управљање материјалним средствима и услугама који су потребни војсци. Наш циљ је био да изградимо инфраструктуру која ће омогућити кодификацију предузећа и производа. То је само основа која треба да вам пружи услове да се пријављујете на тендере НАТО команди и агенција. Ради се о сложеним и захтјевним процедурама, за шта вам је потребна помоћ државе, због чега је Влада формирала међуресорно тијело које је припремило Уредбу о поступцима надлежних органа у пружању подршке привредним субјектима за учешће на НАТО тендерима. Казао је Бошковић, напомињући да је Министарство одбране поред инфраструктуре стандардизације и кодификације, а врло брзо и осигурања квалитета, на располагању у пружању информација и помоћи за приступање том тржишту. 

Позивамо вас да обезбиједите компанијски код, кодификујете производе и проучите шта вам је потребно да остварите услове да се пријављујете на тендере Министарства одбране. Закључио је министар одбране. 

Црна Гора је полагањем оваквих тестова учврстила и потврдила повјерење стечено међу земљама чланицама у досадашњем периоду, као једно од основа функционисања НАТО Савеза.

mod mod mod


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?