Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Земље Европске уније и Западног Балкана потписале Заједничку декларацију у којој се истичу напори на проналажењу особа несталих из 1990-их

Објављено: 11.07.2018. 17:55 Аутор: мрсс
mrss

Премијери Црне Горе, Босне и Херцеговине, Косова, Србије, Албаније, Хрватске, Њемачке, Уједињеног Краљевства, Аустрије, Бугарске, Италије, Словеније и Пољске потписали су дана 10. јула 2018. године у Лондону Заједничку декларацију у којој су, између осталог, поновили своју опредијељеност подршци напорима на проналажењу 12.000 особа које се још увијек воде као нестале услијед сукоба у бившој Југославији.

“Заједничка декларација представља кључни документ јер подржава права свих породица несталих на истину, правду и обештећење” изјавила је главна директорица Међународне комисије за нестале особе, Катхрyне Бомбергер након церемоније потписивања у Министарству за вањске послове и послове Цоммонwеалтха.

mrss

Прије него што су шефови влада потписали Заједничку декларацију, гђа. Бомбергер и министар за Европу и Америку Уједињеног Краљевства, Сир Алан Дунцан, су се састали у Министарству за вањске послове и послове Цоммонwеалтха с руководиоцима националних институција из Црне Горе, Србије, Босне и Херцеговине, Косова и Хрватске које су надлежне за тражење несталих. Комисију за нестала лица Владе Црне Горе представљали су Драган Ђукановић, предсједник Комисије и Дарка Џабасан, секретарка Комисије. 

mrss

ИЦМП је предводио напоре који су резултат у проналажењу 28.000 од 40.000 особа несталих на крају сукоба, што представља резултат без премца било гдје друго у свијету.

Гђа. Бомбергер је истакла да се у Заједничкој декларацији који су потписали премијери истичу наводи ИЦМП-ове “Декларације о улози државе у процесу рјешавања питања особа несталих усљед оружаног сукоба и повреда људских права” коју су 2014. године у Мостару потписали предсједници Босне и Херцеговине, Хрватске, Црне Горе и Србије и која препознаје центални значај “откривање судбине несталих у складу с поштовањем људских права и владавине закона”.

ИЦМП интензивно ради са свим националним институцијама на изради плана како би се убрзао процес трагања за 12.000 особа које се још воде као нестале. Европска унија и Уједињено Краљевство су обезбиједили средства за омогућавање реализације тог плана, за који се ИЦМП нада да ће у веома скорој будућности бити усаглашен између надлежних националних институција.
У складу с планом земље у региону ће рјешавати питање НН случајева (неидентификованих посмртних остатака који су смјештени у мртвачницама). Поред тога, извршит ће ажурирање евиденције и брисање дуплих уноса из регионалне Базе податка активних случајева особа несталих усљед оружаних сукоба из 1990-их, те ће се осигурати функционирање Оперативне радне групе која је успостављена како би извршила преглед случајева у Бази података.

Националне институције ће такође настојати да дођу до информација које би се могле односити на проналазак и ексхумацију скривених гробница унутар својих националних архива и из других извора, те ће о оствареном напретку редовно ће извјештавати.

Националне институције ће достављати редовне ажуриране информације о својим заједничким напорима на регионалним састанцима с представницима удружења породица несталих. Регионална координација удружења породица несталих особа са подручја бивше Југославије, организација цивилног друштва која окупља представнике различитих удружења породица несталих, ће пратити спровођење плана.

Земље учеснице ће презентовати годишњи извјештај о спровођењу плана у оквиру Берлинског процеса за Западни Балкан.

Берлински процес, који је 2014. године покренула њемачка канцеларка Ангела Меркел, представља мултилатерални механизам креиран с циљем пружања помоћи шест земаља Западног Балкана у припреми за будуће чланство у ЕУ с фокусом на кључне изазове. Питање несталих особа је било у центру пажње на засједању петог Самита Берлинског процеса у Лондону.

ИЦМП ће омогућавати рад ове групе земаља. Њихове активности ће се наслањати на раније иницијативе ИЦМП-а које су помогле државама у проналажењу до сада непревазиђеног броја несталих особа, гдје је ИЦМП такође пружао подршку путем својих сталних капацитета лабораторија за обраду ДНК, који је у стању обрађивати најзахтјевније случајеве и који ради по принципу великог протока, те је дао је резултате анализе ДНК у више од 50.000 случајева деградираних скелетних остатака и допринио идентификацији око 20.000 особа широм свијета.

mrss

Касније је Његово краљевско височанство Принц од Wалеса примио представнике удружења породица несталих и представнике националних институција из региона на пријему у Палати Ст. Јамес. Принц се састао с породицама несталих са Западног Балкана приликом своје посјете Косову у марту 2016. године, те је позвао представнике Регионалне координације на састанак у Цларенце Хоусе у Лондону у марту 2017. године. Оба ова догађаја је координирао ИЦМП у сарадњи с Министарством за вањске послове и послове Цоммонwеалтха.

ИЦМП је споразумом утемељена међународна организација са сједиштем у Хагу у Холандији. Њен мандат је да осигура сарадњу влада, као и осталих у проналажењу и идентификацији особа несталих усљед сукоба, злоупотреба људских права, несрећа, организираног криминала, илегалних миграција и других разлога те да им пружа помоћ у тим пословима. Једина је међународна организација чији је задатак искључиво рад на питању несталих особа.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?