Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Одржана сједница Савјета за права дјетета

Објављено: 17.07.2018. 20:08 Аутор: мрсс

Данас, 17. јула 2018. године, у Дјечјем дому „Младост“ у Бијелој одржана је сједница Савјета за права дјетета, којом је предсједавао министар рада и социјалног старања Кемал Пуришић.

Директор директората за социјалну и дјечју заштиту, Горан Кушевија, упознао је чланове Савјета са процесом реформе система дјечје заштите коју већ неколико година интензивно спроводи Министарство рада и социјалног старања.

Директор Дјечјег дома Владимир Делић представио је План трансформације Дјечјег дома. Реализација Оперативног Плана трансформације се приводи крају, док ускоро треба да почне са радом прва СОС линија за дјецу, као и склониште за дјецу жртве насиља у породици.

Чланови Савјета су упознати са препорукама Комитета УН за права дјетета које су достављене након одбране другог и трећег периодичног извјештаја Црне Горе о примјени препорука Комитета, на сједници која је одржана 18. маја ове године у Женеви.

Делегација Црне Горе коју су чинили представници ресорних министарстава која се баве проблематиком заштите дјеце је веома успјешно представила извјештај наше државе. Комитет је поздравио подношење извјештаја као и конструктивни дијалог који је вођен са нашом делегацијом.

Чланови Савјета су такође упознати са Извјештајем о реализацији Стратегије превенције и заштите дјеце од насиља са Акционим планом за 2017. годину, коју је припремила интерсекторска радна група и који треба Влада Црне Горе да усвоји у току трећег квартала ове године. Након усвајања Извјештај о спровођењу Стратегије биће доступан јавности на сајту Министарства рада и социјалног старања.

Савјет за права дјетета донио је закључак да се подржи мала кућна заједница за дјецу без родитељског старања у Бијелом Пољу, као и да је потребно да се ове организационе јединице финансирају са централног нивоа.

Савјет је такође подржао и политику Министастрства рада и социјалног старања да се инсистира на лиценцирању невладиних организација.


ПР служба Министарства рада и социјалног старања

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?