Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Одржан други радни састанак поводом реализације БЛУЕ ЛАНД пројекта

Објављено: 17.07.2018. 20:41 Аутор: МПРР
MPRRMPRR
Партнери на Пројекту БЛУЕ ЛАНД који реализују Црна Гора, Италија и Албанија, у области рибарства, с циљем успостављања заједничког модела управљања приобалним и морским биодиверзитетом, његове заштите и одрживог коришћења, одржали су други радни састанак у Порто Музеју Трицасе, Италија

Циљ одржаног састанка у Међународном центру за напредне медитеранске агрономске студије (ЦИХЕАМ) био је размјена искуства и усклађивање научних и техничких знања између партнера на пројекту. Овај радни састанак је први корак у креирању прекограничног модела управљања и заштите морским и приобалним ресурсима пројектом препознатих територија који ће даље водити ка креирању и препознавању „плавих оаза“ у Отранто-Санта Мариа ди Леуца - Италија, Химара-Порто Палермо-Албанија, подручје ријеке Бојане - Црна Гора.

На састанку су утврђени кораци за даљи развој пројекта. Оцијењено је потребним утврдити циљане области које ће бити идентификоване на основу еколошких и социо – економских карактеристика. Области ће бити прецизно мапиране од стране пројектних партнера, што ће омогућити стратешко постављање накнадних управљачких активности и укључивање одговарајућих заинтересованих страна које ће заузврат осигурати широко учешће у процесу. Такође, експерти на пројекту су представили и нове приступе за израду плана управљања за подручја обухваћена пројектом, као и потребу за Web ГИС платформом како би резултати пројекта били доступни свим заинтересованим станама и грађанима.

Пројекат под називом „Заједнички партиципативни модел управљања и инструмент за заштиту и очување приобалног и морског биодиверзитета и унапријеђење одрживог коришћења морских обалних ресурса – БЛУЕ ЛАНД“ дио је ИНТЕРРЕГ ИПА ИИ прекограничног програма сарадње три земље. Званично, реализација пројекта почела је почетком маја.

Испред Црне Горе, партнери у овом трилатералном пројекту су Министарство пољопривреде и руралног развоја – Директорат за рибарство и Универзитет Црне Горе – Институт за биологију мора из Котора.

Циљ пројекта је дефинисање, развој и имплементација заједничког модела управљања и алата усмјерених на заштиту биодиверзитета и одрживо коришц́ење морских и обалних ресурса путем активности партиципативног управљања чији је циљ укључивање и подизање свијести о локалним приобалним заједницама.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?