Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Отворена изложба „ΣYНÉXЕИА – ЦОНТИНУУМ – ТРАЈАЊЕ“

Објављено: 27.07.2018. 19:40 Аутор: МКУ

Изложба „ΣYНÉXЕИА – ЦОНТИНУУМ – ТРАЈАЊЕ“, посвећена археолошким истраживањима у Рисну отворена је јуче у Министарству културе.

Изложбу је отворио мр Александар Дајковић, генерални директор Директората за културну баштину, који је рекао: “Археолошка истраживања у Рисну, у оквиру међународног пројекта „Рисиниум -пријестоница краљице Теуте“, почела су 2001. године, у сарадњи Регионалног завода за заштиту споменика културе у Котору, садашњег Центра за конзервацију и археологију Црне Горе, и Универзитета у Варшави. До сада откривени непокретни и покретни налази свједоче о изузетном значају овог локалитета и пружају вриједне податке за разумијевање почетака и развоја друштвеног живота на овом простору. Овај пројекат, као добар примјер међународне сарадње, обезбиједио је нова сазнања од значаја за адекватну валоризацију локалитета у Рисну, указујући на нужност спровођења даљих активности, које поред конзерваторског третмана налаза, подразумијевају и научну обраду, као и примјену савремених тенденција за заштиту и управљање овим сегментом непокретне културне баштине Црне Горе“.

Аутор изложбе др Дејан Газивода представио је дио културне баштине која је пронађена захваљујући систематским археолошким истраживањима реализованим скоро двије деценије кроз међународни пројекат Рисиниум пријестоница краљице Теуте у организацији Центра за конзервацију и археологију Црне Горе и Универзитета у Варшави, а који је финансиран од стране Министарства културе и Универзитета у Варшави.

Др Дејан Газивода је рекао: „Рисан представља неисцрпну ризницу непокретне и покретне културне баштине која у коначном мора бити презентована и туристички валоризована на прави начин. Захваљујући подршци Министарства културе археолошка истраживања трају дуги низ година и надамо се да ће архитектонски остаци на Царинама бити након одговарајућег третмана презентовани у виду археолошког парка, треба размислити о формирању научно-истраживачког центра са музејском јединицом у којој ће покретни фонд бити адекватно презентован, а стручни тим ће моћи у потпуности да буде посвећен истраживању најбоље очуване илирске насеобине у Црној Гори“.

Изложба коју је организовао Центар за конзервацију и археологију Црне Горе, под покровитељство Министарства културе трајаће до 3.августа.


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?