Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министарка Дамјановић представила СЕЕИИСТ пројекат на међународној радионици о савременој радиотерапији и биоинжењерингу

Објављено: 28.07.2018. 21:03 Аутор: Министарство науке

Министарка науке Црне Горе, др Сања Дамјановић, представила је пројекат СЕЕИИСТ, Међународни институт за одрживе технологије на простору Југоисточне Европе, на међународној радионици посвећеној радиотерапији и биоинжењерингу, која се одржава од 25. до 28. јула 2018. године у Охриду, у организацији Института за медицинску физику и инжењерство у биомедицини – ИФМП.

Министарка Дамјановић је упознала учеснике са научним и политичким активностима у циљу реализације овог озбиљног регионалног пројекта, а који се управо заснива на најсавременијој методи лијечења канцера, хадронској канцер терапији и истраживање у области биомедицине помоћу протона и тежих јона.

Тренутно у свијету постоји само 12 оваквих машина, само 4 у Европи. Пројекат СЕЕИИСТ би био не само пети у Европи, већ уникатан, јер ће 50 одсто времена бити посвећено истраживању других елемената, попут хелијума, кисеоника, а за које постоје индикације да могу бити кориснији у лијечењу и третирању канцера.

Овогодишња радионица “Охрид 2018 – ИФМП” окупила је стручњаке из реномираних научних института, који младим европским истраживачима и студентима преносе знања и
искуства о клиничким примјенама снимања, најмодернијој радиотерапији која се примјењује у свијету, као и иновацијама и трендовима на пољу биоинжењеринга.

Организатор радионице, Институт ИФМП, жели да оваквим радионицама мотивише младе научнике и истраживаче да се баве медицинском физиком. С тим у вези, прошле године на конференцији на Крфу учествовао је проналазач ПЕТ-ЦТ скенера.

Институт иначе намјерава да обезбиједи неопходне курсеве студентима из земаља у којима истраживачи немају прилику да користе софистицирану опрему, а која захтијева стручни ангажман, од скенера компјутерске томографије (ЦТ), гама камера, до акцелератора. У том контексту, и пројекту СЕЕИИСТ ће бити потребна стручна подршка експерата земаља Западне Европе, будући да се ради о најсавременијој технологији, а мјеста ће бити и за ове младе истраживаче.

Институт ИФМП је основао међународни савјетодавни Комитет са око педесет реномираних и признатих стручњака из области физике, медицине, биологије и сродних дисциплина.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?