Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Интервју министарке Секулић агенцији Мина: Постоји интересовање за ЕПЦГ

Објављено: 12.08.2018. 17:02 Аутор: Министарство економије
Подгорица, (МИНА-БУСИНЕСС) – За куповину акција Електропривреде (ЕПЦГ) постоји интересовање, саопштила је министарка економије Драгица Секулић и додала да су у Влади отворени за разговоре са онима који дијеле њена стратешка опредјелјенја и визије развоја.

”Интересовање за ЕПЦГ наравно да постоји. У питању је здрава компанија са значајним приносним потенцијалом. Отворени смо за разговоре са сваким ко дијели наша стратешка опредјелјенја и визије развоја компаније, односно енергетског сектора Црне Горе. Дакле, пажљиво ћемо бирати, када за то дође вријеме”, рекла је Секулић у интервјуу агенцији Мина-бусинесс. 

Она је казала да у перспективи ЕПЦГ види као веома успјешну компанију, која интензивно улаже у раст и развој, што значи у нове производне објекте. 

”Дакле, то је ЕПЦГ каква треба да буде – са или без стратешког партнера. На моје велико задовољство, ЕПЦГ је већ кренула у том правцу”, навела је Секулић. 

Она је подсјетила да је ЕПЦГ ове године почела процес еколошке реконструкције Термоелектране (ТЕ) Пљевља, вриједан 40 милиона ЕУР, као и да је потписан уговор за рекултивацију депоније пепела и шљаке на Маљевцу, за шта ће компанија у наредне четири године издвојити око 19 милиона ЕУР. 

Секулић је додала да је и за модернизацију хидроелектрана (ХЕ) Пива и Перућица већ опредијељено девет милиона ЕУР, као и да је ЕПЦГ почетком године потписала уговор о изради идејног пројекта за ХЕ Комарница. 

”То је само дио онога што ЕПЦГ планира кроз реализацију инвестиционог циклуса вриједног 175 милиона ЕУР. То је важан дио свеукупног улагања у енергетски сектор, као што је и скоро завршена инвестиција Црногорског електропреносног система (ЦГЕС) у подморски електроенергетски кабл између Црне Горе и Италије и везану инфраструктиуру, од око 120 милиона ЕУР, али и план Црногорског електродистрибутивног система (ЦЕДИС) да у наредне три године у ревитализацију мреже уложи више од 80 милиона”, саопштила је Секулић.

Она сматра да сектор енергетике у Црној Гори одавно није био динамичнији и да је то тренд који би требало наставити. 

”Свако ко је спреман да наш систем обогати новим знањима и вјештинама, да унаприједи управљачке способности, а притом ни на који начин не наруши одлучност државе у реализацији одређених пројеката, добродошао је да заједнички размотримо могуће модалитете сарадње”, поручила је Секулић. 

Она је додала да у Влади Електропривреду у будућности виде као основног иницијатора развојних пројеката у енергетици и поузданог партнера грађанима и привреди, али и да су тренутно фокусирани на реализацију уговора и исплату италијанске компаније А2А. 

”Прва, од четири фазе изласка А2А из ЕПЦГ, окончана је у мају, када је држава откупом дијела акција стекла власништво над 70,1 одсто капитала и на тај начин скоро вратила удио у електроенергетској компанији на ниво прије дјелимичне приватизације и докапитализације из 2009. године”, подсјетила је Секулић. 

Она је навела да би овог мјесеца, на Скупштини акционара ЕПЦГ, требало да буде донесена одлука о реализацији другог корака, односно о откупу дијела акција, чиме ће се удио А2А смањити са 28 одсто на 18 одсто. Држава би, према њеним ријечима, већ на прољеће требало да преузме половину преосталог износа, док ће излазак А2А из ЕПЦГ бити окончан током љета наредне године.

”На тај начин смо, умјесто у седам година, процес изласка некадашњег стратешког партнера из ЕПЦГ сажели у свега годину ипо. Ако се сјетимо катастрофичних најава дијела црногорске јавности, након што је А2А активирала опцију изласка, примијетићете да је обављен прилично добар посао. Дакле, успјели смо да једно успјешно, али недовољно развојно орјентисано партнерство раскинемо брзо, ефикасно, без арбитражних поступака, тешких ријечи и угрожавања јавних финансија”, казала је Секулић.

Влада и Министарство су, како је додала, тренутно фокусирани на даљи развој и инвестиције у енергетици. Програм подстицања обновљивих извора је, према њеним ријечима, дао резултате послије вишедеценијске паузе, а инсталисани капацитети за производњу електричне енергије у земљи перманентно расту посљедњих неколико година. 

”Баш ове јесени инсталисана снага у електранама ће прећи хиљаду мегавати (МW), захваљујући уласку вјетроелектране Можура у погон. Али вријеме је за наредни корак. По нама то је фаза у којој национална Електропривреда преузима водећу улогу даљег развоја. Баш као што је ЦГЕС то урадио у сарадњи са Терном на пројекту подморског кабла и као што ових дана почиње да ради ЦЕДИС, кроз најављени програм интензивне реконструкције нисконапонске мреже, тако и ЕПЦГ мора бити примјер инвеститорима који улажу у производњу електричне енергије”, саопштила је Секулић.

Она је додала да је Влада преузела одговорност за израду развојних планова и управљање компанијом, као и да дефинише њену нову развојну политику. 

Секулић је казала и да ЕПЦГ води разговоре са компанијама заинтересованим за реализацију другог блока ТЕ Пљевља. 

”Више од десет компанија исказало је ту врсту интересовања и у сталној је комуникацији са представницима ЕПЦГ. Намјера је да се прикупе све идеје о могућим начинима на које би пројекат могао бити реализован и да се комплетирају анализе изводљивости”, објаснила је Секулић.

Она је додала да ЕПЦГ редовно обавјештава Владу о току разговора са потенцијалним партнерима и да се први сљедећи извјештај очекује на јесен. 

”С обзиром на одлуку Владе да уђе у процес еколошке реконструкције постојећег блока, чиме се продужава његов вијек за 20 година, осигурава стабилност нашег система и обезбјеђује поуздан извор топлоте за потребе топлификацие града, много је важније донијети исправну одлуку по питању модела изградње другог блока, него донијети је брзо”, сматра Секулић. 

Влада, према њеним ријечима, остаје ријешена у намјери да се пљеваљски енергетски потенцијали искористе на задовољство локалног становништва, града, ЕПЦГ и црногорске економије. 

”Потреба за интензивним развојем друштва захтијева брзо дјеловање, али нам не даје право на грешке. Зато и остављамо довољно времена ЕПЦГ да пажљиво размотри расположиве опције. Коначна одлука мора бити у потпуности усклађена са интересом Црне Горе и њеног енергетског сектора, али не смије бити на уштрб социјалних и еколошких опредјелјенја друштва”, поручила је Секулић.

Она је подсјетила да је ЕПЦГ, у складу са законском процедуром, откупила акције пљеваљског Рудника угља и на тај начин, средином јула, постала његов нови и једини власник. 

”Дакле, поступак је окончан, а организација црногорског енергетског сектора усаглашена је са доминантном праксом у региону и Европи. Тек када ту, успјешно окончану активност додате у низ предузетих од почетка године, долазите у прилку да сагледате њен значај”, рекла је Секулић. 

Она је додала да је ријеч о одлуци која је је неоспорива са технолошког, електроенергетског и финансијског аспекта. 

”Нећу прејудицирати исход судског поступка који је покренула М&В Цомпанy. Министарство економије увијек истиче значај заштите права инвеститора, посебно малих акционара, и истичем да ће Министарство, Влада и ЕПЦГ увијек поштовати све одлуке надлежних институција”, поручила је Секулић. 

Она је саопштила да Влада редовно прати кретања цијена нафтних деривата на свјетским тржиштима и разматра расположиво опције, али и да се нада да неће бити потребе за интеревенцијом.

”Влада је у приправности, али заиста се надам да неће бити потребе за интеревенцијом, јер смо далеко од чувеног рекорда из 2012. године. Тренутни трендови кретања цијена на свјетском тржишту показују да се ради о изузетно непредвидивом енергенту, али чињеница да не би црногорска економија била једина која је угрожена новим скоком цијена нафте, оставља нам простор за наду у договор на глобалном нивоу”, казала је Секулић.

Она је подсјетила да је након скока цијена горива у мају, услиједио тренд стабилизације на нешто нижим цијенама. 

”Подсјетићу да су у протекла три обрачуна, односно посљедњих шест седмица, цијене горива мировале, а да је прије тог мировања био пад цијена од три, односно четири цента. Са цијенама које тренутно важе, Црна Гора је јефтинија од већине држава у окружењу, односно гориво је јефтиније само у Македонији и Босни и Херцеговини”, навела је Секулић. 

Када је ријеч о истраживању нафте и гаса у црногорском подморју, она је саопштила да су у току припремне активности за први тендер за истраживање дијела подморја Црне Горе које није предмет постојећих уговора о концесији, а у циљу прикупљања података. 

”У складу са планом тај тендер би требало да се реализује до краја године. Када је у питању други тендер за истраживање и производњу, у овом тренутку нема дефинисаних краткорочних планова о његовом расписивању. Дугорочно тај тендер ће бити расписан у складу са политиком управљања угљоводоничним ресурсима коју спроводи Црна Гора”, закључила је Секулић.

(крај) нар/ мпа
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?