Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Стратегија развоја микро, малих и средњих предузећа основ за унапређење подршке овом сектору

Објављено: 06.08.2018. 19:42 Аутор: Министарство економије
Сви програми подршке које спроводи Министарство економије се континуирано унапређују, са циљем да у потпуности прате потребе малих и средњих предузећа (МСП), казао је генерални директор Директората за инвестиције, развој малих и средњих предузећа и управљање ЕУ фондовима у овом Владином ресору Радосав Бабић.

Унапређење и креирање нових програма подршке само је једна од мјера које су обухваћене Стратегијом развоја микро, малих и средњих предузећа (ММСП) у Црној Гори за период 2018-2022. године, коју је Влада недавно усвојила. „ Стратегија развоја ММСП у Црној Гори пружа све неопходне смјернице у циљу унапређења пословног амбијента, јачања конкурентности ММСП, али и специфичних циљних група – младих, жена и социјалног предузетништва. То су препознали и представници привреде са којима смо у сталној комуникацији и на бази чијих потреба, искустава и сугестија дајемо препоруке за унапређење правног оквира и амбијента за пословање, а самим тим и креирамо програме подршке“, казао је Бабић у разговору за Привредни портал.

РАЗВОЈ ДИГИТАЛИЗАЦИЈЕ И Е-ПОСЛОВАЊА

Министарство економије, по ријечима Бабића, спроводи 10 програма финансијске и техничке подршке, а у наредним годинама подршку ће усмјерити, у сарадњи са другим институцијама, на развој дигитализације и даље јачање е-пословања МСП у Црној Гори. „Програми се, између осталог, односе на подршку за кластерско удруживање, увођење међународних стандарда пословања, увођење иновативности у мала и средња предузећа, итд. Тренутно су у току два јавна позива по основу програма за менторинг и програма за модернизацију прерађивачке индустрије“, казао је Бабић.

Имајући у виду процес приступања Европској унији и потребу да се предузећа константно прилагођавају и припремају на оно што их очекује по уласку у ЕУ, подршка Владе у том процесу, према ријечима Бабића, изузетно је важна. „Зато пратимо пулс наше привреде и на све расположиве начине обезбјеђујемо подршку за тај веома изазован задатак – прилагођавање и опстанак на домаћем и иностраном тржишту“, истакао је Бабић.

СТРАТЕГИЈА ИДЕНТИФИКОВАЛА КЉУЧНЕ ИЗАЗОВЕ

Недавно усвојена Стратегија развоја ММСП за период 2018-2022. година добра је основа за креирање конкретних активности и планова по питању овог сектора. „ Израда Стратегије је заснована на анализи стања сектора ММСП, идентификовани су кључни изазови са којима се суочавају предузетници и које је потребно превазићи на основу дефинисаних стратешких и оперативних циљева. Значајан инпут у изради Стартегије престављала су прикупљена мишљења и ставови о потребама ММСП кроз директан дијалог са предузетницма током реализованог Бизнис каравана од стране Министарства економије“, казао је Бабић.

Стратегија, како наводи Бабић, дефинише пет стратешких циљева, који разрађују оперативне циљеве и мјере за унапређење конкурентности ММСП у средњорочном периоду, и то: унапређење пословног амбијента, унапређење приступа изворима финансирања, предузетничке компетенције, знање и вјештине – усклађеност са потребама тржишта рада, затим јачање конкурентности и иновативности ММСП, као и промоција предузетништва младих, жена и социјалног предузетништва.

ОТВАРАЊЕ НОВИХ РАДНИХ МЈЕСТА

Спроведена политика из овог акта, како тврди Бабић, донијеће најзначије ефекте за пословање ММСП, који се, између осталог, огледају у унапређењу пословног амбијента скраћивањем административних процедура и трошкова, обезбјеђивању доступности и расположивости финансијских средстава кроз кредите и факторинг, затим јачању конкурентности ММСП кроз подстицање извоза и иновативности, унапређењу инфраструктуре за пословање почетника у бизнису, финансијске подршке за почетнике, жене, младе, социјално предузетништво, итд. „ А као неки од најзначајнијих ефеката саме Стратегије очекују се развој предузетничког друштва, отварање нових радних мјеста и смањење незапослености, као и уравнотеженији регионални развој“, казао је Бабић.

Према његовим ријечима, број ММСП у 2017. години, према подацима Пореске управе, износио је 26.755, што је повећање од чак 44% у односу на 2011. годину, док микро предузећа чине 90% од укупног броја предузећа. „Имајући у виду овакву структуру, јасно је да ће напори Министарства економије бити максимално усмјерени на што потпунију подршку ММСП, наравно, уз потпуно поштовање онога што су принципи и правила слободног тржишта и конкуренције“, казао је Бабић. За координацију спровођења дефинисаних активности из Оквирног Акционог плана, који прати поменуту Стратегију, биће надлежно Министарство економије, а значајну подршку пружаће и Савјет за ММСП који ће се, како најављује Бабић, формирати у предстојећем периоду.

М.Р.

Оригинални чланак можете пронаћи на овом линку.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?