Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Кроз подршку занатству до већег привредног развоја

Објављено: 12.08.2018. 16:49 Аутор: Министарство економије
Занати у Црној Гори стагнирају или имају тренд нестајања, због чега је Министарство економије одлучило да ове године покрене пилот Програм подршке развоју занатства за чију реализацију је опредијељено 30.000 еура, казао је Дневним новинама генерални директор за индустрију и трансформацију у овом Владином ресору Горан Николић.

Јавни позив за реализацију програма је у току и отворен је до 1. децембра, а расположиви буџет биће утрошен на подршку занатлијама за учешће на сајмовима и манифестацијама, као и израду и штампање промотивног материјала.

Ministarstvo ekonomijeMinistarstvo ekonomije

■ ПРОГРАМ

Николић указује да се на позив могу јавити сви који се баве неком занатском дјелатношћу у Црној Гори.
"Износ бесповратних средстава који може бити додијељен занатлијама је 50 одсто оправданих трошкова, односно до 3.000 еура без ПДВа по апликанту за учешће на међународном сајму и до 2.000 еура за учешће на домаћем сајму. За активности које се односе на дизајн и штампање промотивног материјала, износ бесповратних средстава који може бити додијељен занатлијама је 50 одсто оправданих трошкова, односно до 2.000 еура без ПДВ-а по апликанту", рекао је Николић.

Правила програма налажу, како објашњава Николић, да занатлије могу конкурисати за додјелу субвенција за реализацију једне од двије понуђене активности, уз обавезу да сами финансирају комплетне трошкове, а након завршетка траже повраћај у висини до 50 одсто, без ПДВ-а.

"Општи циљ програма је да се да допринос очувању и развоју заната који се претежно обављају ручним радом и захтијевају посебне занатске вјештине и умијећа, ослањајући се на традиционалну културу, које карактеришу препознатљиви производи и квалитетне услуге", навео је Николић.

Специфични циљеви, како додаје, односе се на јачање конкурентности заната, повећање броја занатлија, повећање конкурентности постојећих занатлија, као и повећање препознатљивости црногорских производа у земљи и шире.

■ ИЗАЗОВИ

Главни развој покретања таквог програма, каже Николић, јесте чињеница да многи занати у Црној Гори или стагнирају, или имају тренд нестајања, због чега је Влада препознала потребу за унапређењем стања у тој области.

"Елиминисање административних баријера, уз јасан легислативни оквир, јесу важне мјере које смо предузели и које континуирано унапређујемо, али уз њих, постоји реална потреба и за финансијском подршком занатлијама. Зато је овај програм важан корак у том правцу", сматра Николић.
Управо су на недостатак финансијских средстава, према његовим ријечима, упућивале саме занатлије, због чега је Министарство економије одлучило да креира програм који ће бити усаглашен са њиховим потребама.

"Након комуникације са њима, дефинисали смо који су то проблеми са којима се сусрећу, које су њихове потребе и резултат те комуникације је управо овај програм финансијске подршке", казао је Николић.

Од интересовања и успјешности реализације програма у овој години зависиће и одлука о наставку програма.

"Од расписивања јавног позива у јулу па до данас интересовање занатлија за програм је скоро свакодневно, што нас увјерава да ће одзив занатлија бити добар, а то би, самим тим била добра основа за наставак програма и у наредној години, а могуће и повећања његовог буџета", закључио је Николић. Бо.Д.

КАКО СЕ ПРИЈАВИТИ

Николић је позвао све који се баве занатском дјелатношћу да посјете сајт Министарства економије или дођу лично у просторије тог ресора како би се упознали са свим детаљима за учешће у програму и преузели потребну пријавну документацију.

"Попуњени пријавни образац и пратећа документација предају се у три примјерка у затвореној коверти, на архиву Министарства економије или препорученом поштом на адресу Министарство економије, Римски трг 46, 81000 Подгорица. На основу унапријед утврђених критеријума, комисија, коју рјешењем формира министарка економије, даће оцјену оправданости поднесеног захтјева", прецизирао је Николић.

Бо.Д.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?