Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Црна Гора спремно дочекује отварање поглавља 27

Објављено: 01.09.2018. 20:01 Аутор: КЕИ
Црна Гора је испунила своје обавезе и спремно дочекује отварање поглавља 27 – Животна средина и климатске промјене, које се очекује до краја године, саопштио је главни преговарач са Европском унијом, Александар Дрљевић.

Он је подсјетио да је у фебруару предата преговарачка позиција.

„Црна Гора је испунила своје обавезе и спремно дочекујемо отварање 27. поглавља. Очекујемо да буде отворено до краја године“, рекао је Дрљевић агенцији МИНА.

Он је казао да је ријеч о веома захтјевном и комплексном поглављу и да бројни изазови у тој области остају и након његовог отварања.

Како је додао Дрљевић, обавезе тој области не престају ни након ступања у чланство.

„Посвећено радимо на усклађивању с правном тековином ЕУ и достизању европских стандарда у областима попут одлагања отпадом, управљања водама и унапређења квалитета ваздуха јер нам је циљ да грађанима и новим генерацијама обезбиједимо здраву животну средину“, истакао је Дрљевић.

Он је, на питање сматра ли да отварање поглавља 27 превише касни, рекао да са сваким новим проширењем и увећањем броја чланица, процес приступања постаје све захтјевнији и комплекснији.

„Тако на динамику отварања, односно затварања преговарачких поглавља, утиче и сама ситуација и процедуре у ЕУ и државама чланицама. Да би се једно поглавље отворило, морате добити сагласност свих 28 држава чланица, што захтијева вријеме“, нагласио је Дрљевић.

Како је рекао, имајући у виду захтјевност, како 27. поглавља, тако и цјелокупног преговарачког процеса, још 2012, када су отпочети приступни преговори, знали су да ће поглавље Животна средина бити отворено међу посљедњима.

Дрљевић је подсјетио да су у јулу 2016. године, доношењем свеобухватне Националне стратегије за поглавље 27, испунили мјерило за отварање поглавља које је, према његовим ријечима, једно од најзахтјевнијих у преговарачком процесу, не само са административног аспекта него и са финансијске тачке гледишта.

„Иако на отварање поглавља чекамо двије године, свјесни смо значаја које оно има за Црну Гору, као еколошку државу и њене грађане, претходни период искористили за спровођење свеобухватних реформи у свим областима које су обухваћене овим поглављем, тако да сам сигуран да отварање 27. поглавља дочекујемо потпуно спремни, са изграђеним капацитетима и бољим стањем на терену“, поручио је Дрљевић.

Он је додао да је усвојен велики број закона и подзаконских аката којима је усклађен црногорски систем са правном тековином ЕУ у области животне средине.

„Биљежимо и добре резултате у спровођењу Националне стратегије и других докумената из области животне средине, што је евидентирано националним извјештајима, као и извјештајима Европске комисије“, навео је Дрљевић.

На питање да ли је задовољан досадашњим оствареним резултатима у поглављу 27, Дрљевић је казао да је одрађено доста посла и да су то препознали европски партнери.

Према његовим ријечима, у наредном периоду фокус ће бити на успјешном спровођењу донијетих прописа, изградњи недостајуће инфраструктуре и даљем јачању административних капацитета, посебно инспекцијских служби.

Дрљевић је рекао да ће наставити с рјешавањем еколошких и комуналних проблема с циљем унапређења стања животне средине и санирања посљедица загађења.

„Имајући у виду улогу и значај локалних самоуправа за реализацију обавеза из овог поглавља, за нас је јако важно даље снажење капацитета црногорских општина за спровођење европских прописа и стандарда из области животне средине, као и даље увођење система примарне селекције отпада и изградње инфраструктуре у управљању отпадом“, навео је главни преговарач.

Он је казао да ће наставити с радом на управљању отпадом кроз селекцију, превенцију, рециклажу и поновну употребу, као и на наставку санације такозаних "црних еколошких тачака“, чиме ће ријешити проблем индустријског загађења.

Важно је, према његовим ријечима, и увођење и примјена савремених технологија за индустријска и енергетска постројења с циљем спречавања нових загађења.

„Свакако, посљедњи, али не и најмање важан сегмент представља даље јачање свијести грађана о важности очувања животне средине за будуће нараштаје“, навео је Дрљевић.

Он је рекао да су током претходног периода имали веома интензивну комуникацију и сарадњу са нашим европским партнерима, како из Европске комисије, тако и са експертима из институцијама држава чланица задужених за животну средину и система УН-а.

„То је омогућило да, кроз размјену знања и сагледавање искустава и научених лекције држава које су сада пуноправне чланице ЕУ, дођемо до ефикаснијих и квалитетнијих рјешења и бољих резултата на терену“, казао је Дрљевић.

Он је подсјетио да од почетка године подршку Министарству одрживог развоја и туризма, у области управљања и заштите вода, пружа консултант за заштиту животне средине Хелмут Блох.

„Имајући у виду да је у питању веома широка и комплексна област коју обухвата ово поглавље, експертска подршка је увијек добродошла, посебно од стране држава чланица које имају најсвјежије искуство из преговарачког процеса“, рекао је Дрљевић.

Текст је написан уз финансијску подршку Европске уније кроз реализацију пројекта “Деалинг wитх етхицс анд факе неwс” под ознаком ИПА2018/397-252. Садржај је искључива одговорност Агенције МИНА и не мора нужно одражавати ставове ЕУ. Текст се може преузимати уз обавезно навођење извора.

Агенција МИНА
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?