Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Пројекти прекограничне сарадње допринијели развоју пограничних области

Објављено: 18.09.2018. 20:25 Аутор: КЕИ
Кроз досадашње спровођење пројеката прекограничне сарадње значајно је унапријеђена сарадња институција и организација прекограничних подручја и подржан значајан број пројеката у различитим областима. То је резултирало видљивим промјенама, посебно у области културе, туризма, социјалне инклузије и економског развоја, оцијењено је на дводневној радионици посвећеној размјени искустава у спровођењу програма прекограничне сарадње у оквиру Инструмента за претприступну подршку.

Радионица је одржана у Будви, у организацији Директората за проширење и сусједску политику Европске комисије, уз подршку ЦБИБ+ пројекта, а окупила је представнике програмских структура из држава региона, као и представнике Европске комисије који учествују у планирању и праћењу процеса спровођења програма прекограничне сарадње.

KEI

Замјеница главног преговарача - национална ИПА координаторка Ивана Глишевић Ђуровић је истакла да су до сада реализовани пројекти значајно унаприједили сарадњу институција и организација прекограничних подручја, што је основ за будуће заједничке иницијативе у бројним областима, укључујући културу, унапређење туристичке понуде и заштиту животне средине, социјалну инклузију, запошљавање и укупни друштвено-економски развој. Нагласила је да, иако обимом не могу сами одговорити на значајне системске и економске изазове, програми прекограничне сарадње у пракси представљају подстицај за опипљиве промјене, реформске процесе и снажење инситуција на локалном нивоу. Указала је да је прекогранична сарадња један од чинилаца за спровођење приоритета у оквиру Стратегије ЕУ за Западни Балкан, фокусираних на јачање добросусједних односа, економски развој и регионалну сарадњу.

Представник Генералног директората за сусједску политику и преговоре о проширењу Колин Вулф подсјетио је присутне да је рад на спровођењу програма прекограничне сарадње додатно унаприједио перцепцију шире јавности о значају регионалне сарадње, као и да је кроз претходне двије финансијске перспективе велики број институција и организација био директно укључен у цјелокупни процес. Истакао је да програми прекограничне сарадње представљају додатни подстицај за локални развој и унапријеђење квалитета живота грађана у пограничним подручјима.

На радионици је било ријечи и о значају прекограничне сарадње у свијетлу Стратегије за Западни Балкан и Софијске декларације, као и о припреми за наредну финансијску перспективу Ипе 2021 – 2027.

СЕКТОР ЗА ИНФОРМИСАЊЕ ЈАВНОСТИ О ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ И ПРОЦЕСУ ПРИСТУПАЊА ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ
ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?