Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

САОПШТЕЊЕ: ОБИЉЕЖЕН 1. ОКТОБАР - ДАН ЈУ ДОМА СТАРИХ „ГРАБОВАЦ“ РИСАН И МЕЂУНАРОДНИ ДАН СТАРИЈИХ

Објављено: 01.10.2018. 20:45 Аутор: мрсс

Данас је у ЈУ Дом старих „Грабовац“ Рисан обиљежен дан Дома и Међународни дан старијих. У име Министасртва рада и социјалног старања присутне је поздравила Ивана Шуковић, начелница Дирекције за развој услуга. У уводном обраћању је навела да Црна Гора 1. октобар дочекује као држава са високим индексом старења јер се кретање броја старијих грађана изнад 60 година, у односу на укупан број становништва, континуирано повећава. Систем социјалне заштите у Црној Гори је заузео јасне правце развоја и заснива на сљедећим вриједностима: старењу које се сагледава као активно, продуктивно, здраво и позитивно, приступима старењу и старости који промовишу очување и подржавају потенцијал старијих да воде квалитетан живот и доприносе друштву у мјери својих могућности и потреба, и перципирању старијих као ресурса за друштвени и економски развој.

mrss

Министарство рада и социјалног старања је у протеклом периоду дало допринос побољшању положаја особама трећег животног доба кроз изградњу и адаптацију старачких домова, развијање сервиса подршке у заједници, кроз отварање дневних боравака за стара лица, вешераје и програм кућне његе, који се реализује у 16 локалних заједница, а који обухвата око 1200 корисника.

mrss       mrss

Дом старих „Грабовац“ Рисан који има традицију дугу преко 100 година развио је капацитете за прихват корисника, унаприједио инфраструктуру и стручне компетенције запослених чиме је направио значајан искорак у обезбјеђивању квалитета услуга. Услови смјештаја корисника су значајно унапријеђени и налазе се на високом нивоу, те су испунили прописане стандарде за пружање услуге смјештаја одрасли, старих и лица са инвалидитетом што је резултирало добијањем лиценце за обављање дјелатности из области социјалне заштите, коју је овој Установи издало Министарство рада и социјалног старања.

Обиљежавањем Дана дома и Међународног дана старијих особа пружа се прилика да се грађанима треће животне доби захвалимо на цјеложивотном раду и преношењу животних искустава на млађе нараштаје, укажемо на то да су старије особе важни чланови друштва, да нијесу терет већ ресурс, да им се осигура адекватна брига и да им се пожели добро здравље.




Да ли вам је садржај ове странице био од користи?