Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Богдановић говорио на отварању Радионице о борби против нелегалне трговине културним добрима

Објављено: 01.10.2018. 20:25 Аутор: МКУ

Ниједна земља или институција не може се сама носити са проблемом нелегалне прекограничне трговине културним добрима, већ надлежни органи морају удружити своје снаге на регионалном нивоу у циљу спровођења одговарајућих истрага и гоњења у складу са владавином права, закључено је на отварању петодневног семинара који је почео данас у Подгорици.

Петодневну регионалну радионицу о борби против нелегалне прекограничне трговине културним добрима која је почела данас организује Италијанско Предсједништво ОЕБС-а, у координацији са Јединицом за граничну безбједност и управљање Секретаријата ОЕБС-а, Мисијом ОЕБС-а у Црној Гори и Министарством културе.

Министар културе Александар Богдановић истакао је да држава Црна Гора, кроз институције система, стрпљиво и упорно ствара друштвени амбијент у којем се заштита и очување културне баштине, у складу са јасно дефинисаним препорукама ЕУ, афирмише као приоритет. “У протеклом вишедеценијском периоду, држава је кроз рад институција, које су мијењале свој назив али не и улогу службе заштите културних добара, штитила вриједности своје културне баштине и у континуитету била покретач и реализатор бројних активности, чији је циљ заштита, очување и унапрјеђење њеног стања, ради преношења будућим генерацијама у аутентичном изгледу. Из тог разлога, проблематика заштите културних добара у Црној Гори обезбјеђује се Законом о заштити културних добара, који се у континуитету усклађује са приписима ЕУ, и у оквиру којег се уређује и изношење културних добара у иностранство, као и мониторинг изношења културних добара.”

“Зато је интензивирање размјене искустава, савремених пракси и метода у борби против нелегалне трговине културним добрима један од приоритета Министарства културе. С обзиром на то да је ријеч о мултидисциплинарном приступу, уважавајући трендове и неопходност примјене савремених технологија, сарадња различитих субјеката, посебно мисије ОЕБС-а, представља неопходност у овом процесу”, навео је министар Богдановић.

Замјеник сталног представника Италије у ОЕБС-у Луца Фратини рекао је да земље из цијелог свијета доживљавају драматичан успон у уништавању и деградацији археолошких локалитета и трговини културним добрима, не само у региону Медитерана, већ и у цијелом региону ОЕБС-а и шире.

“Постаје све јасније да је ова врста трговине суштински повезана са транснационалним организованим криминалом и корупцијским мрежама и финансирањем тероризма. Борба против уништавања културне баштине и трговине културним добрима је приоритет италијанског предсједавања у 2018. години. ОЕБС је одлична платформа за ефикасно рјешавање ове безбједносне пријетње“, казао је амбасадор Фратини.

Шефица Мисије ОЕБС-а у Црној Гори Марyсе Давиет казала је да је примарни циљ ове радионице да се подигне свијест о природи и обиму нелегалне прекограничне трговине културним добрима.

“У овом тренутку морамо прихватити чињеницу да постоји мноштво доказа о пљачкама културних добара и артефаката од стране организованих криминалних мрежа чији је једини циљ да профитирају и финансирају тероризам. Ово не само да покреће транснационални организовани криминал, већ и уништава заједничко и историјско насљеђе“, казала је амбасадорка Давиет.

Шефица Одјељења за транснационалне пријетње ОЕБС-а Раса Остраускаите подсјетила је да се ОЕБС прикључио борби против нелегалне прекограничне трговине културним добрима у 2016. години и да су од тада развијени веома амбициозни пројекти и обуке.

“Трудимо се да промовише подизање свести, мултифункционални одговор на овај проблем и међудржавни приступ који се тиче безбједности граница. Ниједна земља, нити институција не може сама да се носи са овим проблемом који има транснационални карактер и због чега морамо да удружимо снаге како бисмо били успјешни у тој борби”, истакла је Остраускаите.

Током предстојећих пет дана, око 50 учесника регионалне радионице на тему сузбијања нелегалне прекограничне трговине културним добрима из полиције, граничне и царинске службе, министарстава правде и културе из југоисточне Европе и јужног Кавказа разговараће и истраживати методе и најбоље праксе за одрживу борбу против ове растуће транснационалне пријетње. Иницијатива има за циљ подстицање координације и сарадње између релевантних институција, међународних организација, приватног сектора и образовних институција.

Pokrenite
Фото галерија




Да ли вам је садржај ове странице био од користи?