Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Пуришић: "Структурне реформе неопходне за ефикасно функционисање тржишта рада"

Објављено: 02.10.2018. 19:50 Аутор: мрсс
Министар рада и социјалног старања Кемал Пуришић говорио је на регионалној конференцији „Реформа тржишта рада на Западном Балкану и у Турској – Повећање броја и боља радна места за инклузиван раст и просперитет“, која се одржава у Будви, а коју је организовала Европска комисија. 

mrss

У Црној Гори су неопходне структурне реформе како би тржиште рада ефикасно функционисало и било прилагођено брзим глобланим промјенама, а у том процесу је потребно водити рачуна о социјалној димензији, која подразумијева једнаке могућности, праведне услове, социјалну заштиту и инклузију, казао је Пуришић.

Пуришић је истакао да су рефоме на тржишту рада и у области социјалне политике најзначајније, како са аспекта стварања услова за раст и одрживост економије једне државе, тако и са аспекта сваке породице и појединца.

Министарство рада и социјалног старања је, како је казао, у претходном периоду приступило свеобухватној реформи тржишта рада и социјалне политике, а тај задатак, како је рекао, није једноставан и „постоје бројни изазови које покушавамо ријешити на најбољи могући начин“.

„Поред Закона о раду, као кровног закона, припремљен је или усвојен низ других закона, који регулишу област тржишта рада, од којих бих издвојио Предлог закона о измјенама и допунама Закона о пензијском и инвалидском осигурању, Закон о измјенама и допунама Закона о заштити и здрављу на раду, нови Закон о посредовању при запошљавању и правима за вријеме незапослености“, рекао је Пуришић.

Он је рекао да вјерује да ће започете реформе у сарадњи са ЕК, социјалним и осталим партнерима бити успјешно спроведене и да ће доћи до заједничких резултата а то је, како је објаснио, ефикасно функционисање тржишта рада, које се прилагођава брзим економским, дигиталним и глобалним промјенама.

Шеф јединице за међународна питања, Европска комисија, генерални директорат за запошљавање, Ллуис Пратс, истакао је да је веома важно да сви пружају подршку једни другима да би се, како је рекао, премостио велики јаз између земаља кандидата и чланица ЕУ.

„Сматрамо да је изузетно битно одржати замајац, када је ријеч о реформама на тржишту рада, да бисмо се постарали да земље безбједно и брзо стигну у нашу Унију“, рекао је Пратс.

Шеф одсјека за сарадњу у Делегацији Европске уније (ЕУ) у Црној Гори, Херманн Спитз, казао је да су све Владе земаља чланица ЕУ сучене са великим изазовима да би, како је појаснио, усвојиле све препоруке за боље стање, када је ријеч о запослености становника.

Према његовим ријечима, остају питања која су важна а то су, како је навео, шта се може учинити за конкурентност на тржишту рада, за равноправност у примањима, смањење сиромаштва, за фискалну стабилност.

„Владе су опредијељене да се баве тиме и препознају се у могим политикама, које су усвојене. У земљама Западног Балкана те стратегије, често, прелазе у многе сфере, као што су смањење сиве економије, помагање појединцима да дођу до посла, заштита у радном окружењу и све оно што доприноси бољем стању на тржишту рада“, објаснио је Спитз.

Сасвим је природно да, како је казао, оне земље које дијеле искуства једне са другима, уче једне од других.
 
На конференцију су учествовали државна секретарка у Министарству рада и социјалног старања Вукица Јелић, директор Завода за запошљавање Црне Горе Суљо Мустафић, генерални директор Директората за рад у Министарству рада и социјалног старања Зоран Ратковић, генерална директорица Директората за тржиште рада и запошљавање Едина Дешић


 

 

 

 










ПР служба Министарства рада и социјалног старања
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?