Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Дијагнозом предузећа до успјешно спроводене менторинг услуге

Објављено: 02.10.2018. 20:30 Аутор: Министарство економије
„Сагледати предности и недостатке у пословању самог привредног субјекта, спровести анализу у пословању и на основу добијених резултата успоставити дијагнозу у самом предузећу, кључна је, а уједно и полазна основа, током спровођења менторинг процеса“- казао је на јучерашњем састанку генерални директор Директората за инвестиције, развој МСП и управљање ЕУ фондовима Радосав Бабић.
Ministarstvo ekonomije
Министарство економије, као један од партнера на пројекту „Успостављање и промоција менторинг услуга у малим и средњим предузећима у земљама Западног Балкана“ било је јуче домаћин састанка црногорских ментора. Дванаест ментора, подјељени у тимове, кроз три сесије размјенило је своја искуства са терена и приједлоге за унапређење менторских вјештина. 

Бабић је објаснио да је циљ одржавања састанка да ментори кроз тимски рад размјене искуства са терена, од тога како се припремају за иницијални састанак са предузећем са својим ОЈТ тренером (Тренером на терену, у самом предузећу), који су то корисни савјети и инпути које ментор добија од ОЈТ тренера током саме посјете, како се одвија комуникација са самим клијентима-корисницима менторинг услуга, до тога које алате и технике јапанске методологије ментори користе приликом дијагностификовања самог предузећа.

У Министарству економије су препознали да је ово одлична прилика за нове менторе који су обуке завршили у јулу текуће године, да чују искуства својих колега-ментора у спровођењу менторинг услуга, проблеме на које су наилазили приликом спровођења саме услуге као и да заједнички, кроз дискусију, сагледају који су то сегменти менторинг процеса који би требали да буду побољшани у наредном периоду, а све са циљем да менторинг услуга буде што квалитетније пружена крајњем кориснику, тј. самом предузећу.
Састанку су присуствовали и консултанти јапанске агенције за међународну сарадњу - ЈИЦА, г-ђа Цхине Кога и г-дин Такасхи Кимура.

Г-дин Кимура, тим лидер Пројекта, говорио је и о изазовима одрживости менторинг услуге након завршетка пројекта 2020. године наглашавајући да су стандардизовани сет услуга који се нуди предузећу и стандардизација менторских вјештина кључни за успјешно спровођење менторинг процеса, и то је нешто на чему треба да се заснива одрживост овог програма и по завршетку самог пројекта, уз одговарајућа финансијскау подршку.

„Сваки ментор посједује одређене менторске вјештине, али оне не долазе једнако до изражаја код свих ментора већ то зависи од више фактора: компетенција самог ментора, искуства у раду са малим и средњим предузећима у одређеним областима, (финансије, маркетинг, развој људских ресурса, и сл), што утиче на ток спровођења саме менторинг услуге предузећу. Потребно је препознати специфичне менторске вјештине и додатно радити на њиховом побољшању, како би предузећу била пружена адекватна савјетодавна подршка и помоћ у оним сегментима његовог пословања у којима се покаже да постоји одређени проблем“-закључио је Бабић.

КАНЦЕЛАРИЈА ЗА ОДНОСЕ СА ЈАВНОШЋУ
МИНИСТАРСТВО ЕКОНОМИЈЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?