Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

САОПШТЕЊЕ: Сусрет министра финансија са гувернером Банке за развој Савјета Европе

Објављено: 03.10.2018. 20:53 Аутор: Министарство финансија
Министар финансија Дарко Радуновић са сарадницима, састао се данас са представницима Банке за развој Савјета Европе (ЦЕБ), на челу са гувернером Ралф Wензелом, како би разговарали о актуелном стању црногорске економије, те статусу реализације заједничких пројеката, односно перспективама будуће сарадње.

У том контексту министар Радуновић је указао на позитивне резултате које биљеже сектори туризма, грађевинарства и енергетике, који су условили просјечан раст од 4,7% БДП-а у првој половини години, те истакао да све важне категорије прихода биљеже значајан раст, док мјере фискалне консолидације показују своју оправданост кроз снажнији буџет. Он је додао да је повјерење у стабилизацију јавних финансија Црне Горе исказано и кроз посљедње извјештаје рејтинг агенција које су задржале, односно унаприједиле изгледе наше економије, што је јасан сигнал подршке међународног тржишта. Сви ови резултати, отварају простор да се, како је министар нагласио, уз подршку ЦЕБ-а настави са унапређењем социјалног статуса становништва, како кроз наставак пројекта Социјалног становања (,,1000 плус“), тако и кроз нове пројекте као што је снажење капацитета предшколских установа. 

,,Импресиониран сам урађеним у претходном периоду по питању економског раста и прогнозама за наредни период“, изјавио је гувернер Wензел, и посебно апострофирао значај сарадње са нашом земљом у погледу рјешавања стамбених питања за социјално угрожене јер је, како је додао, Банка специјализована за финансирање пројеката социјалне инфраструктуре. Гувернер је такође додао да је институција коју представља спремна да подржи Црну Гору у њеној намјери да кроз пројекте социјалног карактера улаже у будућност заједнице.

Саговорници су констатовали да се заједничке активности одвијају планираном динамиком и сагласили у намјери да се истраже области друштвено одговорног дјеловања државе које би се могле заједничким напорима реализовати у наредном периоду.


ПР СЛУЖБА 
МИНИСТАРСТВА ФИНАНСИЈА

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?