Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Богдановић: Заједнички рад на унапријеђењу медијске сцене кључне активности којима се оснажује процес европских интеграција Црне Горе

Објављено: 10.10.2018. 17:51 Аутор: МКУ

Министар културе Александар Богдановић говорио је данас на другом дану Међународне конференције о медијској одрживости и успјешним моделима медијског пословања које организује Мисија ОЕБС-а.

Министар Богдановић је у свом обраћању истакао: “Област слободе медија у Црној Гори конципирана је сходно стратешким циљевима приступања Црне Горе Европској унији и важним механизмима институционалног унапријеђења и медијске одрживости. Заштита слободе медија у Црној Гори огледа се и у концепту независне регулације и саморегулације медијске индустрије. Међутим, медијска област је област која се мијења убрзано због технолошког напретка, те у том контексту Влада континуиранио ради на унапријеђењу законодавства у складу са највишим европским стандардима.”

“У том духу Влада је припремила нацрте два медијска закона – Закона о медијима и Измјене и допуне Закона о националном јавном емитеру Радио и телевизија Црне Горе – који су усаглашени са чланом 10. Европске конвенције за заштиту људских права, праксом Европског суда за људска права, Препорукама Савјета Европе из конкретних области, оцјенама из редовних годишњих Извјештаја о напретку Црне Горе, те недавним препорукама из Анализе медијског сектора коју је урадио Савјет Европе,” додао је Министар.

Он је подсјетио и на кључне измјене и нове институте које предвиђају нови законски текстови које је израдило Министарство културе и истакао да су на њима радили представници државних институција, медијске заједнице, невладиних организација и медијски експерти.

“Ипак, убрзане промјене у области медија донијеле су бројне изазове који траже више од законско-административних рјешења и захтјевају сензибилнији увид у промјене не само техничких стандарда већ и у естетске и етичке квалитете медијских садржаја. Слобода говора, коју не прати увјек и одговорност за изговорену ријеч, паралелно са све чешћим одбијањем центара моћи за сарадњом са медијима, створили су проширено поље анимозитета између медија и разних интересних група, али неријетко и појачане анимозитете између самих медија. Такви односи посебно утичу на пад критеријума професионализма и објективности у новинарској професији. Поред тога, прогресију комерцијализације медијских садржаја прати регресија анлитичких, истраживачких и едукативних, што се умногоме одразило и на ниво стручне оспособљености и ерудиције новинара, па се неријетко дешава да новинар има улогу пуког презентера информација, у којој је све мање ауторске препознатљивости и инвентивности. Због свега тога, обавеза је свих државних ресора, у чијем су надлештву медији, да створе услове за реафирмацију новинарског ауторства и обезбјеђивање слободног рада новинара,” нагласио је министар Богдановић.

“Заједнички рад релевантних међународних институција, јавног и цивилног сектора и медија на константном јачању и унапријеђењу медијске сцене, јесу кључне активности којима се оснажује процес европских интеграција Црне Горе,” закључио је Министар.

Pokrenite
Обраћање министра културе Александра Богдановића

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?