Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Гувернер ЦЕБ-а Вензел посјетио кориснике РХП-а на Конику у Главном граду Подгорици

Објављено: 03.10.2018. 22:00 Аутор: мрсс

Дана 3.октобра Гувернер ЦЕБ-а Ролф Вензел и државна секретарка Министарства рада и социјалног старања Вукица Јелиц́, су заједно са Националном координаторком РХП-а Будимирком Ђукановић и представницима Главног града Подгорице, посјетили корисничке породице које су се недавно преселиле у своје нове станове на Конику. Том приликом су чули од неколико породица колико су се њихови животи промијенили на боље, јер су могли да се преселе у своје нове домове.

Након састанка са породицама, гувернер Вензел је рекао: "ЦЕБ, једина развојна банка у Европи са искључиво друштвеним мандатом, поносна је што је партнер РХП-а, програма високе социјалне вриједности и значајног регионалног утицаја. Захваљујуц́и неуморним напорима свих учесника РХП-а, више од 750 угрожених појединаца до сада је ријешило трајни смештај у Црној Гори, а до краја 2021. године биц́е смјештено још 1 300 особа. Ово је похвално постигнуц́е и капитал за будуц́ност ове земље. "

Низ додатних мјера које предузимају Влада Црне Горе и Главни град Подгорица, као што је пружање здравственог осигурања, организовање школског аутобуса за сву дјецу у различитим школама у граду и обуке за одрасле, додатно ц́е допринијети побољшању животног стандарда, приступ приходима и интеграцију корисника у локалну заједницу.

Коник је био један од највецих кампова на западном Балкану, који је угостио интерно расељена лица, углавном из ромских заједница. Бројне рањиве породице биле су смјештене у шаторима, контејнерима за транспорт и дрвеним баракама у тешким околностима. У 2012. години, камп се запалио, остављајуц́и око 800 људи привремено без склоништа.

Данас, захваљујуц́и подршци РХП-а, 120 породица преселило се у нове станове у новим стамбеним зградама. Због значајне уштеде, додатни станови се финансирају кроз РХП и сада су у изградњи, тако да ц́е ускоро добити кров над главом 51 породица. Стамбене јединице (укупно 171) које се финансирају кроз РХП на Конику, допуњују претходну помоц́ коју је финансирала Европска унија.

Конкретно, ови пројекти ц́е омогуц́ити дефинитивно затварање кампа Коник.

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?